Symptomen van rugpijn bij katten en 8 behandelmethodes
Rugpijn bij katten wordt vaak over het hoofd gezien. Maar wist je dat katten hier best vaak last van kunnen hebben? In dit artikel gaan wij je de symptomen van rugpijn bij katten vertellen. Daarna lees je ook wat je kan doen om jouw geliefde dier de juiste behandeling te geven.
Hoe weet ik of mijn kat rugpijn heeft?
De meeste katten zijn goed in het verbergen van pijn. Het kan daarom lastig zijn om te herkennen wanneer ze pijn hebben. Er zijn een aantal symptomen van rugpijn waar je op kan letten:
- Veranderingen in beweging: je kat kan minder actief zijn, moeite krijgen met springen of traplopen en het kan zijn dat het beestje minder soepel beweegt;
- Andere houding: een kat kan een andere houding aannemen bij rugpijn. Misschien is de rug meer gebogen of heeft het dier een andere manier van lopen;
- Minder eetlust: pijn kan ervoor zorgen dat de kat geen eetlust meer heeft. Het kan ook zijn dat het dier juist moeite heeft met het bewegen naar het bakje met eten;
- Ander gedrag: het dier kan prikkelbaarder zijn, zich verstoppen en wil misschien niet aangeraakt worden;
- Meer miauwen: katten kunnen meer gaan miauwen, grommen of sissen als ze pijn hebben. Dit gebeurt vooral als ze worden aangeraakt op de pijnlijke plek;
- Slechtere verzorging: het kan zijn dat de kat zichzelf moeilijker kan verzorgen omdat het dier niet makkelijk bij de te verzorgen plek komt.
Als je denkt dat jouw kat rugpijn heeft, raadpleeg dan de dierenarts. Hij of zij kan het dier onderzoeken en een eventuele diagnose en behandelplan opstellen. Rugpijn kan een symptoom zijn van onderliggende problemen zoals een hernia of artrose.
Hoe help je een kat met rugpijn?
Een kat met pijn heeft veel liefde en aandacht nodig. Wees lief voor het dier en zorg ervoor dat alles zo comfortabel mogelijk is. Daarnaast heeft de pijn natuurlijk een juiste behandeling nodig. Later in dit artikel vertellen wij wat je kan doen om jouw kat te behandelen.
Welke aandoeningen kan een kat aan de rug hebben?
Katten kunnen verschillende aandoeningen in de rug krijgen. Ook kan het zijn dat de rugpijn ontstaat vanuit een ander lichaamsdeel. Hieronder lees je veelvoorkomende aandoeningen:
- Artritis;
- Hernia;
- Spierverrekkingen- of scheuren;
- Trauma of verwondingen;
- Tumoren;
- Nierproblemen;
- Spondylose.
Wat is spondylose?
Spondylose is een aandoening aan de wervelkolom. Hierbij ontstaan er botuitsteeksels langs de randen van de wervels. Deze aandoening begint vaak na slijtage of veroudering van de wervelkolom. Dit is meestal het gevolg van chronische instabiliteit of schade aan de tussenwervelschijven. Deze aandoening is niet te genezen. Wel kan een goede behandeling de levenskwaliteit van de kat een stuk verbeteren.
Wat te doen bij een kat met rugpijn?
Als je kat rugpijn heeft, dan zijn er verschillende dingen die je kan doen. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw dier een zo comfortabel mogelijk leven heeft! Hieronder lees je wat je kan doen om te zorgen voor jouw kat.
1. Bezoek de dierenarts
Laat je kat onderzoeken door de dierenarts om een diagnose te kunnen stellen. Op basis daarvan kan een geschikt behandelplan worden opgesteld. De dierenarts zal waarschijnlijk meerdere testen doen om te kijken wat de oorzaak is van de rugpijn.
2. Gebruik pijnstillers of andere medicatie
De dierenarts kan pijnstillers of medicatie voorschrijven. Dit is afhankelijk van de aandoening en klachten. Gebruik alleen medicatie die de dierenarts voorschrijft en zorg ervoor dat je de instructies opvolgt.
3. Behandel je kat met rood licht therapie
Rood licht therapie wordt steeds vaker gebruikt voor het behandelen van dieren. Deze vorm van lichttherapie zorgt voor pijnverlichting, vermindering van ontstekingen en voor een betere bloedcirculatie. Tegenwoordig kan je dit gewoon vanuit huis doen. Later in dit artikel lees je meer over rood licht therapie voor katten.
4. Zorg voor een comfortabele leefomgeving
Zorg ervoor dat je kat een zachte en comfortabele rustplek heeft waar het dier makkelijk kan komen zonder te springen of klimmen. Daarnaast is het belangrijk om voer- en waterbakken op een makkelijk te bereiken plek te zetten. Het doel is om de rug van het beestje zo min mogelijk te belasten.
5. Beperk de bewegingen van de kat
Als je kat veel last heeft, zorg er dan voor dat hij of zij even wat minder beweegt. Op deze manier krijgt de rug meer rust en kan het makkelijker herstellen. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het dier minder pijn heeft.
6. Houd het dier op gezond gewicht
Houd het gewicht van je kat op controle. Overgewicht zorgt voor extra belasting op de rug. Dit kan pijn en klachten verergeren.
7. Doe oefeningen met de kat
Er zijn bepaalde fysiotherapeuten en fysio-oefeningen voor katten. Het kan zijn dat de dierenarts aanraad om dit te doen. Overleg altijd met de dierenarts of fysiotherapeut welke oefeningen geschikt zijn.
8. Ga regelmatig op controle bij de dierenarts
Blijf in contact met de dierenarts om de voortgang of veranderingen bij te houden. Op deze manier kan je aanpassingen maken als dat nodig is.
Je kan ook verschillende behandelingen combineren. Zo is rood licht therapie ook een goede aanvulling op andere behandelingen. Lees hieronder meer over wat rood licht therapie voor jouw kat kan betekenen.
Rugpijn bij katten en rood licht therapie
Rood licht therapie, ook wel low level lasertherapie genoemd, is een goede behandeling voor deze aandoening. Ook bij andere klachten is lasertherapie een goede behandelmethode.
Wat doet lasertherapie voor jouw kat?
Low level lasertherapie maakt gebruik van lage niveaus van laserlicht om cellulaire processen te stimuleren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en klachten. Dit is waarom lasertherapie voor jouw kat kan werken:
- Pijnverlichting;
- Ontstekingsremmend effect;
- Betere doorbloeding;
- Versneld herstel.
Rood licht therapie en de wetenschap
Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in het lichaam van jouw hond. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is ook te gebruiken bij andere dieren én mensen.
Wat kan PowerCure voor jouw huisdier betekenen?
De PowerCure laser heeft al veel huisdieren geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij al veel goede ervaringen van katten en hun eigenaren mogen ontvangen. De kosten van lasertherapie zijn vaak ook minder dan de kosten die je voor andere behandelmethodes moet betalen.
Je kan de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo kan je jouw geliefde huisdier zelf op hun vertrouwde plek behandelen. En de laser is niet alleen handig voor jouw huisdier, maar het kan ook een goed hulpmiddel zijn voor jezelf, je huisgenoten en zelfs paarden. En het is te gebruiken bij vrijwel elke klacht!
Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het jou of jouw huisdier bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.