Wat is low level laser therapie?
Hoe werkt low-level lasertherapie (LLLT) eigenlijk? Cold laser therapy is een informele term voor Photobiomodulatie (PBM-therapie), ook wel bekend als low level laser therapie (LLLT).
Low level laser therapie (LLLT) is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van specifieke golflengten van rood en nabij-infrarood licht om te integreren met weefsels. Daarmee wordt het genezingsproces van bepaalde medische klachten versnelt. LLLT kan worden gebruikt bij patiënten die lijden aan een verscheidenheid aan acute en chronische aandoeningen. Daarbij worden pijnen, zwellingen, spasmen en ontstekingen verminderd en de functionaliteit van het lichaam verbeterd. Voorheen werden deze klachten met lasertherapie behandeld door een arts. Meestal word de laser aangebracht door een arts maar sinds er goede handhelds beschikbaar zijn, kan dat gewoon thuis worden toegepast. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Zo bespaart het een hoop zorgkosten en kan iedereen in de omgeving er gebruik van maken wanneer dit nodig is.
Het gebruik van photobiomodulatie (PBM) wordt al jaren ingezet bij sportblessures, artritis, neurotische pijnsyndromen, rug- en nekpijn en meer. Er zijn meer dan 700 klinische onderzoeken gepubliceerd over PBM, waarvan ongeveer de helft over het effect op pijnklachten gaat. PBM therapie wordt onder andere toegepast door therapeuten bij Britse en Amerikaanse militairen, professionele voetbalteams, Olympische teams, Formule 1 en rugby- en cricketteams bij gespecialiseerde pijnklinieken in de VS en het VK. LLLT is een geaccepteerde vorm van therapeutische ondersteuning en is toepasbaar in de fysiotherapie, acupunctuur, dermatologie, sportgeneeskunde, diergeneeskunde, voetverzorging en algemene geneeskunde. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is low level laser therapy (LLLT) een geaccepteerde en wijdverspreide gebruikte vorm van behandeling voor een breed spectrum.
Hoe werkt low-level lasertherapie (LLLT)?
De laserhandheld wordt enkele minuten direct boven het geblesseerde gebied geplaatst, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Gedurende deze tijd gaan de niet-thermische lichtfotonen die door de laser worden uitgezonden door de huidlagen heen (dermis, epidermis en het onderhuidse weefsel of weefselvet onder de huid). Dit licht heeft het vermogen om 2 tot 5 centimeter onder de huid door te dringen.
Zodra de lichtenergie door de huidlagen gaat en het doelgebied bereikt, wordt het licht geabsorbeerd en treedt het in wisselwerking met de lichtgevoelige elementen in de cel. Dit proces kan worden vergeleken met de fotosynthese bij planten – zonlicht wordt door planten geabsorbeerd en vervolgens omgezet in bruikbare energie, zodat de plant kan groeien.
Wanneer cellen deze lichtenergie absorberen, zet het een reeks gebeurtenissen in de cel in gang die uiteindelijk resulteren in het normaliseren van beschadigd of gewond weefsel. Dit leidt tot een vermindering van pijn, ontstekingen, oedeem en een algehele vermindering van de genezingstijd door het intracellulaire metabolisme te verhogen. Low level lasertherapie kan alle celtypes stimuleren, inclusief spieren, ligamenten, kraakbeen, zenuwen en meer, zodat een aantal aandoeningen kan worden behandeld met koude lasertherapie Enkele aandoeningen die typisch behandeld kunnen worden met koude lasertherapie zijn:Artritis, rugpijn, carpaal tunnel syndroom, fibromyalgie, kniepijn, nekpijn en tendonitis.
De laser kan voor 10 tot 30 minuten worden aangebracht. Sessies kunnen dagelijks op het geblesseerde gebied worden gedaan. Als alternatief is 3-5 sessies per week gedurende 2 weken voldoende. Daarna 2 sessies per week totdat het gewenste resultaat is bereikt. Daarna kan 1 sessie per week gedaan worden om resultaat te behouden.
Effectiviteit van low level laser therapie
Artsen maken al jaren gebruik van koude lasertherapie bij patiënten die op zoek zijn naar effectieve, alternatieve methoden voor pijnbestrijding. Sinds 1967 zijn er wereldwijd meer dan 2500 klinische studies gepubliceerd. Veel van deze studies zijn dubbelblind, placebogecontroleerd en hebben aangetoond dat koude lasertherapie een beproefde methode voor pijnbestrijding is. De eerste experimentele goedkeuring van klasse 3B lasers door de FDA vond plaats in februari 2002, na een succesvolle studie voor carpaal tunnel syndroom bij werknemers van General Motors.
Geschiedenis van lasertherapie
Koude lasertherapie wordt al meer dan vier decennia over de hele wereld in de klinische praktijk toegepast. In 1916 bedacht Albert Einstein de theorie van lichtversterking door gestimuleerde emissie van laserstraling. In 1967 begon professor Andre Mester lasers met een laag vermogen te gebruiken in de geneeskunde. Dr. Mester wordt dan ook door velen erkend als de grootvader van de lasertherapie.
Contra-indicaties
Koude lasertherapie mag niet worden toegepast op verdachte kankerletsels of carcinomen bij zwangere vrouwen. Ook mag er geen directe bestraling van de ogen plaatsvinden, omdat de laser permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. De gebruiker moet een beschermende bril gebruiken.