patella luxatie hond

7 belangrijke tips voor een patella luxatie bij een hond

Een patella luxatie bij een hond, ook bekend als knieschijfontwrichting, is een veelvoorkomende orthopedische aandoening. Dit probleem kan variëren van mild tot ernstig en veroorzaakt pijn en mobiliteitsproblemen bij je trouwe viervoeter. In dit blog bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor de aandoening, evenals praktische tips om de levenskwaliteit van je huisdier te verbeteren.

Wat is een patella luxatie?

Als jouw dier te maken heeft met een patella luxatie, heeft de viervoeter last van een aandoening aan de knieschijf. Hierbij schiet de knieschijf (de patella) uit de normale positie in de groef van het dijbeen. Door de knieproblemen bij de hond kan het beestje last krijgen van pijn, kreupelheid en een afwijking in het lopen.

Er zijn vier gradaties van de aandoening. Het kan mild zijn, graad 1, waarbij de knieschijf af en toe uit de groef schiet en vanzelf terugkeert. Het kan ook ernstig zijn, graad 4, waarbij de knieschijf permanent uit de groef blijft en niet vanzelf terugkeert. 

Welke leeftijd komt een patella luxatie voor bij een hond?

De aandoening kan op verschillende leeftijden voorkomen. Toch wordt het vaak voor het eerst opgemerkt als het beestje nog jong is, tussen de 4 maanden en 1 jaar oud. Als de aandoening een mildere vorm aanneemt, kan het ook op latere leeftijd pas opgemerkt worden. Patella luxatie bij een hond is erfelijk en komt vaker voor bij bepaalde rassen. 

patella luxatie grote hond in mandje

Hoe herken je een patella luxatie bij een hond?

De symptomen van de aandoening open erg uiteen. De leeftijd van het dier en de gradatie van de aandoening spelen hierbij een grote factor. Dit is hoe je over het de aandoening kan herkennen:

  • Kreupelheid: het dier kan (soms) kreupel lopen, vooral na het rennen of spelen;
  • Hinken: het beestje kan soms plotseling gaan hinken of een poot optillen tijdens het lopen;
  • Tekenen van pijn: de viervoeter kan tekenen van pijn vertonen, zoals het likken aan de knie of plotseling gaan janken;
  • Stappen overslaan: het kan lijken alsof er een stap wordt overgeslagen en de poot gebogen blijft;
  • Onregelmatige gang: het beestje kan op een onregelmatig ritme gaan lopen;
  • Zwelling; in sommige gevallen is er zwelling rond de knie;
  • Verminderde activiteit: de viervoeter kan niet meer actief zijn en bijvoorbeeld niet meer willen rennen of springen. 

Hoe weet ik of mijn hond patella heeft?

Om te weten of jouw huisdier een aandoening aan de knieschijf heeft, is het belangrijk om het gedrag van jouw viervoeter te analyseren. Kijk aan de hand van de bovenstaande symptomen of hij of zij ook dit gedrag vertoont. Als je denkt dat jouw huisdier met deze aandoening te maken heeft, raadpleeg dan een dierenarts. Het is belangrijk om te weten dat de aandoening vaker voorkomt bij kleine rassen, maar het ook bij grotere rassen kan voorkomen.

Doet een patella luxatie pijn?

Patella luxatie bij een hond kan pijnlijk zijn. De mate van pijn hangt af van de graad waarin de aandoening zich bevindt. Sommige mensen denken dat ze een hond met patella luxatie moeten in laten slapen, maar dit is vaak niet het geval. Met het juiste behandelplan is er veel mogelijk om pijn te verminderen en de aandoening te behandelen. 

patella luxatie hond word behandeld met rood licht apparaat

Wat te doen tegen een patella luxatie bij mijn hond? 7 tips 

Als je denkt dat jouw viervoeter te maken heeft met deze aandoening, is het belangrijk om hier iets mee te doen. Wij geven je tips hoe je de aandoening kan diagnosticeren en wat je kan doen om het te behandelen. 

1. Bezoek een dierenarts

Consult bij de dierenarts

Bij een vermoeden van de aandoening is het belangrijk om op consult te gaan bij een specialist. De arts kan de ernst van de aandoening vaststellen.

Röntgenfoto’s

Vraag röntgenfoto’s aan voor een nauwkeurige diagnose en om eventuele bijkomende problemen te ontdekken.

2. Medicatie en gewichtsbeheer

Medicatie

Het kan zijn dat er bepaalde medicatie of pijnstillers worden voorgeschreven. Dit is vaak niet om de aandoening te behandelen, maar om pijn en ontstekingen te verminderen.

Supplementen

Gebruik supplementen zoals glucosamine of chondroïtine om de gewrichten te ondersteunen.

Gewichtsbeheer

Zorg ervoor dat het dier op een gezond gewicht blijft om de gewrichten niet te belasten. Gebruik zo nodig een speciaal dieet en zorg voor regelmatige maar rustige lichaamsbeweging. 

3. Beweging en fysiotherapie

Beperkte beweging

Vermijd intense activiteiten. Laat het beestje bijvoorbeeld niet te veel traplopen of van de bank afspringen. Ook is het belangrijk om niet te veel te rennen.

Fysiotherapie

Bij een patella luxatie bij een hond kan fysiotherapie heel nuttig zijn. Hiermee is het mogelijk om de spieren rondom de knieën te versterken.

Hydrotherapie

Voor het herstel van patella luxatie bij een hond wordt soms gebruik gemaakt van hydrotherapie. Hierbij wordt zwemmen gebruikt als niet-belastende lichaamsbeweging. 

4. Chirurgische opties

Operatie patella luxatie hond

In ernstige gevallen kan het nodig zijn om te opereren. Sommige mensen kiezen ervoor om het dier niet te opereren, dan kan het nodig zijn om veel andere maatregelen te nemen zoals fysiotherapie of low level lasertherapie als aanvulling. 

Postoperatieve zorg

Zorg voor goede nazorg na de operatie met pijnbeheer en een goede revalidatie. Wees rustig en lief voor het beestje.

5. Aanpassingen in huis

Trappen

Gebruik speciale trappen om het springen te vermijden. Zet bijvoorbeeld een trapje bij de bank of bij het bed.

Comfortabele slaapplek

Zorg voor een zachte slaapplek waar het dier comfortabel kan liggen. Het lichaam heeft namelijk extra ontspanning en comfort nodig om pijn te voorkomen of te verlichten.

6. Aanvullende therapieën

Rood licht therapie

Gebruik rood licht therapie om pijn te verminderen en genezing te bevorderen. Verderop in dit artikel gaan we je meer vertellen over wat rood licht therapie voor jouw geliefde dier kan betekenen. 

7. Preventieve maatregelen

Regelmatige controles

Ga regelmatig op controle bij de dierenarts om de conditie van de gewrichten te monitoren.

Knieproblemen bij honden en low level lasertherapie 

Low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is een goede behandeling voor de patella luxatie van jouw hond. Ook bij andere klachten is lasertherapie een goede behandelmethode. 

Wat doet lasertherapie precies?

Low level lasertherapie maakt gebruik van lage niveaus van laserlicht om cellulaire processen te stimuleren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en klachten. Dit is waarom lasertherapie voor jouw viervoeter kan werken:

  • Pijnverlichting;
  • Ontstekingsremmend effect;
  • Betere doorbloeding;
  • Versneld herstel. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in het lichaam van jouw hond. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier. 

heupdysplasie bij honden

Wat kan PowerCure voor jouw viervoeter betekenen?

De PowerCure laser heeft al veel dieren geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij al veel goede ervaringen van huisdieren en hun eigenaren mogen ontvangen. De kosten van lasertherapie bij honden zijn vaak ook minder dan de kosten die je voor andere behandelmethodes moet betalen.

Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo kun je jouw geliefde viervoeter zelf op hun vertrouwde plek behandelen. En de laser is niet alleen handig voor jouw huisdier, maar het kan ook een goed hulpmiddel zijn voor jezelf, je huisgenoten en zelfs voor paarden. En het is te gebruiken bij vrijwel elke klacht!

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.