artrose bij honden hond ligt in het zand

Wat kun je doen bij artrose bij honden?

Heeft jouw hond last van artrose? Of vertoont jouw geliefde viervoeter klachten die lijken op artrose? Dan is het fijn en essentieel om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Je wilt jouw hond natuurlijk een fijn en pijnloos leven geven. Maar hoe herken je artrose bij honden, en wat kan je er aan doen? Je leest hier alles wat je over deze aandoening moet weten. 

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden? 

Artrose bij een hond kan zich op verschillende manieren uiten. Zo hoeft niet elke hond dezelfde artrose symptomen te hebben. Ook kan het zijn dat een symptoom zich op bepaalde momenten voordoet. Zo zie je vaak dat honden na het wandelen zich anders gedragen. Vaak komt dit voor bij honden met artrose in de voorpoot. Dit zijn de symptomen van artrose bij honden:

 • Stijfheid en kreupelheid;
 • Verminderde speelsheid/activiteit;
 • Veranderingen in beweging;
 • Tekenen van pijn of gevoeligheid;
 • Verminderde spiermassa;
 • Gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid of agressie;
 • Moeite met opstaan en liggen. 

Merk je dat je hond symptomen van artrose vertoont? Raadpleeg dan altijd een dierenarts om de aandoening vast te stellen. 

Hoe lang mag een hond lopen met artrose?

Het is belangrijk om goed op je hond te letten tijdens het wandelen. Hierdoor kun je inschatten wat voor wandeling jouw hond nodig heeft. Zorg ervoor dat je korte wandelingen maakt, maar misschien iets vaker gaat wandelen dan normaal. 

Laat je hond ook op zijn/haar eigen tempo lopen. Vermijd rennen of heuvels waarbij de gewrichten anders gebruikt worden. Om zeker te weten hoe lang jouw hond mag lopen, kun je het beste de dierenarts om advies vragen.

Hoe lang kan een hond met artrose leven?

De levensduur van een hond met artrose is vaak niet in te schatten. Het hangt af van verschillende factoren die de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Hieronder lees je een aantal factoren die de levensduur en levenskwaliteit van jouw hond met artrose kunnen beïnvloeden. 

1. Tijdige diagnose en behandeling

Hoe eerder de artrose wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe beter de prognose is. In een vroege fase kan namelijk verdere schade voorkomen worden. 

2. Effectieve en preventieve behandeling

Het is belangrijk om de juiste behandelmethode voor jouw hond te gebruiken. Daarnaast kunnen ook preventieve behandelingen gedaan worden. Zo is low level lasertherapie een geschikte manier om de artrose van jouw hond te behandelen of voorkomen. 

3. Ras en leeftijd

Sommige rassen zijn vatbaarder voor artrose. Daarnaast hebben oudere honden meer kans om de aandoening te ontwikkelen. De levensverwachting is daarom afhankelijk van deze factoren. 

4. Leefomgeving

De leefomgeving van de hond speelt ook een rol bij artrose. Zo kan een hond met artrose het beste trappen vermijden en slapen op een zacht bed. Dit vermindert belasting op de gewrichten.

Kan een hond met artrose oud worden?

Een hond met artrose kan zeker oud worden, vooral met de juiste zorg. Hoewel artrose een chronische aandoening is, zijn er wel dingen die je kunt doen om klachten en pijn te verminderen. 

Wat kun je doen tegen artrose bij honden?

Om artrose bij een hond te behandelen zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Het is wel belangrijk om opties zoals medicatie te overleggen met de dierenarts. 

Er is geen wondermiddel bij artrose bij een hond, omdat het een chronische aandoening is. Gelukkig zijn er wel tools die de klachten kunnen verminderen. Hieronder vertellen we je een aantal van de bekende behandelmethodes. 

Medicatie en pijnstillers voor artrose bij honden

Ontstekingsremmers en pijnstillers: bij de dierenarts zijn verschillende pijnstillers en medicijnen verkrijgbaar. Overleg met de dierenarts wat het beste is voor jouw hond. 

Supplementen: (voedings)supplementen zoals glucosamine en chondroïtine kunnen helpen bij de gezondheid van het kraakbeen van jouw hond met artrose.

Gewichtsbeheersing, beweging en fysiotherapie 

Dieet: overgewicht legt extra druk op de gewrichten en kan symptomen verergeren. Zorg ervoor dat jouw hond op een gezond gewicht is. 

Fysiotherapie: professionele therapie kan jouw hond helpen bij het verbeteren van mobiliteit en het versterken van spieren rondom gewrichten. Tegenwoordig wordt er bij fysiotherapie ook lasertherapie bij de hond gebruikt. 

Low level lasertherapie/rood licht therapie 

Behandeling: LLLT, ook bekend als rood licht therapie, gebruikt een lage frequentie aan laserlicht om celgroei en herstel te stimuleren. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van mobiliteit van honden met artrose. 

Toepassing: deze lasertherapie werd eerst uitgevoerd door de dierenarts of fysiotherapeut. Tegenwoordig kun je ook heel gemakkelijk je hond zelf vanuit huis behandelen. We vertellen je zo meer over het gebruik van rood licht therapie bij honden. 

artrose bij honden powercure laser uitgelegd

Artrose bij honden en low level lasertherapie 

Low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is een goede behandeling voor de artrose van jouw hond. Ook bij andere klachten bij honden is lasertherapie een goede behandelmethode. 

Wat doet lasertherapie voor jouw hond?

Low level lasertherapie maakt gebruik van lage niveaus van laserlicht om cellulaire processen te stimuleren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en klachten. Dit is waarom lasertherapie voor jouw hond kan werken:

 • Pijnverlichting;
 • Ontstekingsremmend effect;
 • Betere doorbloeding;
 • Versneld herstel. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in het lichaam van jouw hond. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier. 

Wat kan PowerCure voor jouw hond betekenen?

De PowerCure laser heeft al veel honden geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij al veel goede ervaringen van honden en hun eigenaren mogen ontvangen. De kosten van lasertherapie bij honden zijn vaak ook minder dan de kosten die je voor andere behandelmethodes moet betalen.

Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo kun je jouw geliefde viervoeter zelf op hun vertrouwde plek behandelen. En de laser is niet alleen handig voor jouw hond, maar het kan ook een goed hulpmiddel zijn voor jezelf, je huisgenoten en je andere huisdieren. En het is te gebruiken bij vrijwel elke klacht!

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.