eczeem vrouw krabt aan been

Is lichttherapie goed voor eczeem? – Behandelprotocol met rood licht therapie 

Heb je last van eczeem? Dan weet je als geen ander hoe vervelend deze klachten kunnen zijn. Gelukkig is lichttherapie een goede methode om eczeem te behandelen en tegen te gaan. Maar hoe werkt lichttherapie bij eczeem precies, en hoe begin je met een behandeling? Je leest hier alles wat je moet weten!

Wat is de oorzaak van eczeem?

Eczeem is een vervelende huidaandoening die verschillende oorzaken kan hebben. Bij veel mensen is de precieze oorzaak dan ook niet bekend. Dit zijn een aantal factoren die vaak een rol spelen bij het ontstaan van eczeem:

 • Genetische aanleg;
 • Overactief immuunsysteem;
 • Disfunctie  van  de huidbarrière;
 • Voedselallergieën;
 • Stress.

De oorzaken van eczeem kunnen per persoon verschillen. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld  genetische aanleg en stress. 

Wat kun je het beste doen tegen eczeem? 

Er zijn verschillende soorten eczeem. Dit zijn vormen van eczeem die vaak voorkomen:

 • Zwemmers eczeem;
 • Seborrhoïsch eczeem;
 • Atopische eczeem. 

De meeste vormen van eczeem kun je op dezelfde manier behandelen. Het is altijd slim om een dermatoloog te raadplegen. Hieronder lees je een aantal handige behandelmethodes. 

1. Huidverzorging

Houd de huid goed gehydrateerd. Doe dit door een ongeparfumeerde moisturizer aan te brengen. Gebruik daarnaast ook neutrale en ongeparfumeerde zeep en vermijd hete douches.  Dit kan de huid juist uitdrogen. 

2. Eczeem zalf

Eczeem crème of zalf kan ook helpen bij het behandelen van eczeem. Deze is verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. 

3. Rood licht therapie

Rood licht therapie, ook wel low level laser therapie genoemd, helpt bij het behandelen van eczeem. Door verschillende korte behandelingen te doen is het mogelijk om eczeem te verminderen, te verwijderen of te voorkomen.

Werkt lichttherapie tegen eczeem?

Rood licht therapie is een goede behandeling voor eczeem. Het laag niveau aan laserlicht zorgt ervoor dat de huid wordt blootgesteld aan deze helende golflengte. Dit is waarom lichttherapie kan helpen bij eczeem:

 • Ontstekingsremmende werking;
 • Huidherstel;
 • Onderdrukking van immuunreactie;
 • Verbetering van de huidbarrière;
 • Weinig tot geen bijwerkingen.

De rood licht laser van PowerCure helpt ook bij het behandelen van eczeem. Hieronder zullen we je wat meer vertellen over waarom het goed werkt en hoe een behandeling met de PowerCure laser te werk gaat. 

powercure voor eczeem

Rood lichttherapie en eczeem behandeling

De PowerCure laser is een geschikte tool om jouw huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen. Ook is het een handige tool om te gebruiken voor skin rejuvenation, oftewel huidverjonging. We hebben een speciaal artikel gemaakt over hoe rood licht therapie jouw huid kan verbeteren. Lees hier alles wat je moet weten. Hieronder vertellen wij je hoe je de PowerCure laser kunt gebruiken om jouw eczeem te behandelen.

Behandelprotocol voor eczeem

We gaan je per huidaandoening uitleggen hoe jij jezelf kunt behandelen met de PowerCure laser. Daarnaast vertellen we je ook hoe je de laser kunt gebruiken voor het verminderen van rimpels. Lees hieronder hoe jij jezelf de beste behandeling kunt geven. 

Eczeem of vergelijkbare klachten 

Rood licht therapie kan een effectieve manier zijn om eczeem klachten te verhelpen. Over het algemeen wordt eczeem behandeld in klinieken, maar dankzij de PowerCure laser kan jij ook jezelf vanuit huis behandelen. Ook de behandeling voor eczeem is vergelijkbaar met de bovenstaande behandelprotocollen, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen waar je op moet letten. Lees hieronder hoe jij het beste eczeem kunt behandelen. 

1. Bescherm je ogen

Bij de PowerCure laser wordt een speciale rood licht bril geleverd. Deze beschermt je ogen tegen de laserstralen van het rode licht. 

2. Plaats de PowerCure laser iets boven de huid

Plaats de PowerCure laser een klein stukje boven de huid van de te behandelen plek. Hiermee is het een geschikte afstand waardoor de golflengte van 650 nanometer de huid kan doordringen. 

3. Behandel voor een aantal minuten en bouw dit op

Als je nieuw bent met een rood licht behandeling voor jouw eczeem, dan kun je dit het beste langzaam opbouwen. Begin met een behandeling van enkele minuten en bouw dit op gedurende een aantal weken. Het beste is om te beginnen met een sessie van 2 minuten en dit geleidelijk te verhogen naar 10-15 minuten. 

4. Herhaal de sessie een paar keer per week

Om de gewenste resultaten te zien is het belangrijk om geduldig te blijven. De hersteltijd is namelijk bij iedereen anders. Wees daarom consistent met de behandelingen en stop niet totdat je de resultaten hebt bereikt die je wilt. 

Ook bij de behandeling van eczeem en vergelijkbare aandoeningen is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn. De effecten en de lengte van de behandeling kunnen bij iedereen variëren. Heb je onderliggende huidaandoeningen? Dan kan het altijd handig zijn om een dermatoloog te raadplegen.

Wat kan PowerCure voor jou betekenen

De PowerCure laser heeft al veel mensen geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. En het is niet alleen een handig hulpmiddel voor jezelf, maar ook voor de andere mensen (en dieren!) in jouw huishouden. 
Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.