kniepijn bij paarden bruin paard loopt in weiland

Kniepijn bij paarden: 7 dingen die je ertegen kan doen

Kniepijn bij paarden is een veelvoorkomend probleem dat een zorgvuldige aanpak vereist. In deze blog bespreken we de oorzaken, symptomen en effectieve behandelingsopties, zoals rust, fysiotherapie en moderne technieken zoals roodlichttherapie. Leer hoe je knieproblemen kunt herkennen, voorkomen en behandelen, zodat je paard gezond en pijnvrij blijft.

Wat zijn de symptomen van kniepijn bij paarden?

De symptomen van kniepijn bij paarden kunnen erg verschillen. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de ernst. Over het algemeen uit pijn in de knieën zich op deze manieren:

  • Kreupelheid: dit komt het meest voor. Het paard kan stijf of ongemakkelijk lopen, vooral na rust of bij het starten van een nieuwe beweging;
  • Zwelling: een zwelling kan wijzen op een ontsteking of een blessure in het gewricht;
  • Moeite met buigen: het paard kan moeite hebben om de knie te buigen, vooral bij het optillen van de benen zoals bij het uitkrabben van de hoeven;
  • Stijfheid: het paard kan stijf of stug lopen, vooral na een tijdje niet bewogen te hebben. Dit komt dan ook vaker ‘s ochtends voor;
  • Afwijkend gangwerk: het dier kan moeite hebben met galopperen, moeite hebben met draaien of alleen een bepaalde gang willen lopen;
  • Gedragsveranderingen: pijn kan leiden tot veranderingen in het gedrag, zoals meer geïrriteerd doen, juist terughoudend zijn of zelfs agressie tonen.

Is paardrijden belastend voor de knie?

Het paardrijden zelf is meestal niet belastend voor de knie van het paard. Wel kunnen andere factoren hier invloed op hebben. Dit zijn dingen die mogelijk problemen kunnen veroorzaken:

  • Te harde of te zachte ondergrond;
  • Gewicht van de ruiter;
  • Conditie en training;
  • Anatomie van het paard;
  • Verkeerde uitrusting.

Het is belangrijk om de omstandigheden goed te controleren. Wanneer dit allemaal op orde is, dan is paardrijden niet belastend voor de knie als het paard gezond is. 

kniepijn bij paarden paard in wei
Bron: Unsplash

Welke aandoeningen kan een paard aan de knie hebben?

Er zijn veel verschillende aandoeningen die paarden aan de knie kunnen hebben. Toch zijn er een aantal die aanzienlijk vaker voorkomen. Wij leggen deze aandoeningen voor je uit. 

1. Artrose

Dit is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen verslechtert. Dit komt vooral voor bij oudere dieren of als er op dezelfde plek een verwonding of andere aandoening heeft plaatsgevonden. 

Symptomen van artrose

Kreupelheid, stijfheid, knakkend geluid bij bewegen van gewricht.

2. Meniscusletsel

De meniscus is een stuk kraakbeen. Dit werkt als een soort schokdemper in het kniegewricht. Letsel aan de meniscus kan ontstaan door trauma, zoals overbelasting of een verdraaiing.

Symptomen van meniscusletsel

(Acute) kreupelheid, zwelling, moeite met buigen.

3. Patella luxatie

Bij een patella luxatie is de knieschijf (patella) verschoven uit de normale positie. Dit kan aangeboren zijn, maar het kan ook voorkomen uit een trauma.

Symptomen van een patella luxatie

Onregelmatige beweging, ‘knikken’ van het been tijdens het lopen, (plotselinge) kreupelheid

4. Verrekking of scheur van ligamenten

De knie wordt gestabiliseerd door verschillende ligamenten. Letsel aan deze ligamenten, zoals een verrekking of scheur, kan optreden door een plotselinge beweging, een val of een verdraaiing. 

Symptomen van een verrekking of scheur aan de ligamenten

Acute pijn, zwelling, ernstige kreupelheid. 

Wat is een springknie bij een paard?

Een springknie verwijst naar letsel of een aandoening die is ontstaan door de stress op de knieën tijdens het springen. Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die het dier kan hebben. Het is dus geen specifieke aandoening. Om te achterhalen waar jouw paard last van heeft, is het verstandig om hiervoor een dieren- of paardenarts te bezoeken.

Wat te doen aan kniepijn bij paarden? 

Omdat er veel verschillende knieklachten bestaan, is het niet exact te zeggen wat je kan doen aan de kniepijn van jouw paard. Wel zijn er een aantal mogelijkheden die in veel gevallen behulpzaam kunnen zijn. Wij vertellen je hieronder welke stappen jij kan ondernemen. 

1. Raadpleeg een dierenarts

De eerste stap die je moet nemen is een dierenarts of paardenarts raadplegen. Alleen op deze manier kan een aandoening worden vastgesteld. De dierenarts zal onderzoek doen door middel van röntgenfoto’s of een andere methode, en zal op basis hiervan een behandelplan opstellen. 

2. Minder beweging en rust

Zorg ervoor dat het paard kan rusten door beweging te beperken. Zo kan het verstandig zijn om het paard wat langer in de stal te laten blijven. Na een rustperiode kan er vaak weer langzaam opgebouwd worden naar het oude patroon. 

3. Ontstekingsremmers en pijnstillers

Bij bepaalde aandoeningen, zoals artrose, kunnen ontstekingsremmers of pijnstillers voorgeschreven worden. Vaak helpt dit om bepaalde aandoeningen te genezen of om de levenskwaliteit te verbeteren. 

4. Koude- en warmtetherapie

In de eerste 48 uur na het ontstaan van de klacht kan het verstandig zijn om gebruik te maken van ijs om zwelling te verminderen. Warmtetherapie kan daarentegen nuttig zijn bij chronische knieproblemen om stijfheid te verminderen. 

5. Rood licht therapie  

Bij rood licht therapie wordt gebruik gemaakt van rood licht om genezing te bevorderen en om pijn, klachten en ontstekingen te verminderen. Er zijn tegenwoordig laserapparaten die je zelf kan aanschaffen. Hiervoor hoef je dus niet naar een specialist. Later in dit artikel vertellen wij meer over rood licht therapie voor paarden. 

6. Fysiotherapie en revalidatie

Op aanraden van de dierenarts kan het paard bepaalde oefeningen doen. Ook kan zwemmen of lopen in water helpen om spieren weer te versterken, zonder hierbij druk op de knieën te leggen. 

7. Dieet en supplementen

Knieklachten kunnen ook ontstaan door overgewicht. Zorg er daarom voor dat het paard een gezond gewicht behoudt. Ook kunnen supplementen zoals glucosamine en omega-3 vetzuren helpen om de gezondheid van de gewrichten te ondersteunen. 

kniepijn bij paarden

Kniepijn bij paarden en low level lasertherapie 

Low level laser therapie kan een goed hulpmiddel zijn voor jouw paard. Het wordt steeds vaker gebruikt als een (aanvullende) behandeling voor kniepijn of andere klachten bij paarden. Het kan verschillende voordelen bieden bij de behandeling van de knie. Zo kan het zorgen voor pijnverlichting, ontstekingsremming en het bevorderen van het genezingsproces. Dit zijn een aantal manieren waarop lasertherapie jouw paard kan helpen:

  • Pijnverlichting door het vrijkomen van endorfines;
  • Ontstekingsremmend effect;
  • Verbeterde bloedcirculatie waardoor betere toevoer van voedings- en zuurstof;
  • Stimulatie van celregeneratie, wat zorgt voor een sneller genezingsproces. 

Een behandeling met lasertherapie bij paarden kan ook als aanvulling op andere behandelingen worden gebruikt. Op deze manier kan het zorgen voor een sneller genezingsproces en pijnverlichting voor jouw geliefde dier. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in jouw lichaam. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier. 

Wat kan PowerCure voor jouw paard betekenen?

De PowerCure laser heeft al veel paarden geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij ook al verschillende paarden met kniepijn mogen helpen. 

Je kan de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo hoeft jouw paard de stal niet te verlaten voor deze behandeling. En het is niet alleen een handig hulpmiddel voor jouw paard. Je kan de laser zelf ook gebruiken, voor vrijwel iedere klacht die je hebt. Zo is het een handig apparaat voor iedereen in jouw huishouden!

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het jouw paard bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.