Paarden2023-03-19T18:58:53+00:00

Low level lasers voor paarden

Hoe werken medische low level lasers (LLLT)?

Low level laser is een krachtige, veilige en niet-invasieve behandeling die beschikbaar is in zowel de diergeneeskunde als de humane geneeskunde.

Medische low level lasers worden de laatste jaren steeds populairder doordat steeds meer dierenartsen de voordelen ervan ontdekken. Lasertherapie kan, net als acupunctuur, massage en andere alternatieve therapieën, worden gebruikt in combinatie met of in plaats van medicatie om pijn, ontsteking en wondgenezing te beheersen. De ontwikkelingen gaan vooruit waardoor we nu low level lasers voor thuisgebruik kunnen aanbieden.

Met de PowerCure Pro kun je jouw paard thuis in het comfort van de stal behandelen.

LLLT heeft positieve biologische effecten op weefsel en tast alleen beschadigde cellen aan, terwijl lasers met een hogere energie schadelijk zijn voor zowel gezonde als beschadigde cellen. LLLT beïnvloedt weefsels op cellulair niveau door beschadigde celmembranen en interne structuren te stimuleren.

De low level laserbehandeling met PowerCure Pro kan:

 • Pijn verlichten door de afgifte van bèta-endorfine te stimuleren, zenuwcellen te stabiliseren, spieren te ontspannen en de pijngrens te verhogen
 • Ontstekingen verminderen en de bloedcirculatie en lymfestroom verbeteren
 • Weefselherstel en celvernieuwing versnellen
 • Circulati in beschadigd weefsel verbeteren door de vorming van nieuwe haarvaten te stimuleren en door verwijding van de bloedvaten te veroorzaken

Waarin verschillen medische low level lasers van PEMF (gepulseerde elektromagnetische veldtherapie)?

PEMF en medische low level lasers zijn twee verschillende soorten therapieën voor verschillende aandoeningen. Lasers zijn beter geschikt om specifieke delen van het lichaam aan te pakken, zoals verwondingen en acupressuurpunten, terwijl PEMF meer een therapie voor het hele lichaam is. Medische low level lasers hebben pijnverlichtende effecten die niet worden gevonden bij PEMF en zijn superieur voor de behandeling van zowel acute verwondingen als chronische pijn.

Belangrijk om te weten voor de behandeling:

 1. Draag een beschermende bril;
  Draag altijd een veiligheidsbril bij het gebruik van lasers. De PowerCure Pro wordt geleverd met een goedgekeurde veiligheidsbril. Kijk nooit rechtstreeks in een laser, ongeacht de klasse van de laserstraal. Richt de laser niet op of in de buurt van de ogen van mensen of dieren.
 2. Gebruik PowerCure niet als:
  • Het dier kanker heeft of een geschiedenis heeft met de ziekte.

  • De klachten zich rondom de schildklier bevinden.

  • Het dier zwanger is.

  • De klachten zich rondom te ogen bevinden.

 3. Raadpleeg voor gebruik een arts of dierenarts; Wij raden je aan om jouw arts of dierenarts te raadplegen voordat je een medische laserbehandeling toepast.
 4. Plaats de laser niet over kleding of stof. De samenstelling en kleur van deze materialen varieert en kan slechts een deel van het laserlicht zal absorberen, waardoor de behandeling minder effectief wordt of zelfs warmte veroorzaakt. Houd de PowerCure Pro loodrecht op het te behandelen oppervlak.

Is er een formele opleiding vereist om medische lasers zoals PowerCure Pro te gebruiken?

PowerCure Pro is een klasse 3B laser. Het vereist geen formele opleiding zoals een klasse 4 laser. Er zijn echter instructie-artikelen en video’s online.

Behandelingsmogelijkheden

 • Slijmbeursontsteking en synovitis

 • Ontsteking van de gewrichten
 • Open, gesloten, geïnfecteerde en schone wonden
 • Dermatitis
 • Open en/of geïnfecteerde en schone wonden
 • Bloeduitstortingen, zwellingen en kneuzingen
 • Spierirritaties, spanningen en krampen
 • Lymfangitis
 • Verrekkingen
 • Genezing van botbreuken
 • Postoperatieve pijnbestrijding en wondgenezing
 • Artritis
 • Rugpijn en spondylose
paard wond

Voorbereiding op de behandeling

Het is altijd verstandig om na te gaan waarom lasertherapie voor deze specifieke aandoening gerechtvaardigd is, voordat je met een behandeling begint. Het is echter belangrijk om te weten dat er geen bijwerkingen zijn en dat normaal functionerende cellen niet worden aangetast.

De omgeving rondom het te behandelen gebied moet ontspannen en aangenaam zijn. De huid en de vacht moeten schoon zijn en vrij van materialen die het licht kunnen absorberen (stof, vuil, lotions en zalven). Wonden moeten gereinigd en niet geïnfecteerd zijn voordat lasertherapie wordt toegepast. Het paard moet in een comfortabele houding worden geplaatst, zodat je bij de te behandelen plek(ken) kan komen. Bij behandeling nabij het hoofd of wanneer het risico van blootstelling aan de ogen minimaal is, dient oogbescherming voor het paard te worden aangebracht (veiligheidsbril, zwarte handdoek of zwarte doek).

Tijdens de behandeling mag het paard geen thermisch ongemak of overmatige hitte op de huid of de vacht en haren voelen. Feedback van het paard is essentieel. Aangezien het niet mogelijk is het paard te instrueren om de gebruiker van de laser te vertellen of het ongemak of hitte voelt tijdens de behandeling, moet de gebruiker letten op signalen van het paard die aangeven dat het zich op zijn gemak voelt. Wees in ieder geval voorzichtig met het gebruik van een te hoog vermogen op met name donkere huid, vacht en haar. Als het dier enig ongemak toont, moet het energieniveau worden verlaagd.

Welke modus is het beste? Pulserend of constant?

Wij hebben ontdekt dat de gepulseerde modus het beste is voor artritische of oude en chronische verwondingen, terwijl de constante modus het beste is voor verse, acute verwondingen.

Welke behandelingsdiepte krijg je met de verschillende instellingen?

808nm laserstralen dringen tot ongeveer 4-6 cm diepte door. 650nm laserstralen bereiken ongeveer 2-3 cm diepte.

Is de laserfrequentie instelbaar?

Ja, de energie van de PowerCure Pro is regelbaar. Er zijn drie niveaus:
Niveau 1, ondiep – niveau 2, gemiddeld – niveau 3, diep

Het toedienen van de juiste dosis aan het weefsel is de sleutel tot een succesvolle laserbehandeling. Een te lage dosis zal weinig of geen effect hebben en een te hoge blootstelling kan de genezing remmen en de aandoening verergeren. Daarom is het belangrijk de juiste instellingen te kiezen.

Gezonde cellen en weefsels kunnen worden behandeld met bijna elke dosis lasertherapie met weinig of geen merkbare bijwerkingen. Zieke of beschadigde cellen en weefsels absorberen echter veel gemakkelijker fotonenergie dan gezonde cellen. Dit moet niet worden geïnterpreteerd als “er gewoon voor gaan”. Volg daarom de aanbevolen instellingen

Positie Energiestand / Energiestand
Oppervlakte wonden 1
Oppervlakte pijn 1-2
Acute diepe pijn 2-3
Chronische diepe pijn 3

Verschillende technieken

Techniek van spotbehandeling

De spotbehandeling wordt uitgevoerd door de laser elke 30-60 seconden 1 – 2 cm van punt naar punt te verplaatsen. Bij de behandeling van wonden en eczeem moet de laser op een afstand van 1 cm van de huid worden gehouden. Wanneer de huid net buiten het letselgebied is bereikt, kan de laseroptiek weer voorzichtig op de huid worden gedrukt.

Scantechnologie

De scantechniek wordt gebruikt bij de behandeling van het gebied rond de wond of blessure, bij de behandeling van grotere gebieden (wonden, eczeem, psoriasis, enz.) en vooral bij de behandeling van gebieden met een donkere huid, donkere haarzakjes of pigmentatie en tatoeages. Het proces wordt uitgevoerd door de laserkop tegen de huid te drukken, terwijl de laser in rechthoekige of cirkelvormige bewegingen op en rond het aangetaste gebied wordt bewogen.

TIP: Ongeacht de gebruikte behandelingstechniek, sleep of plaats jouw vinger altijd naast de lens tijdens de behandeling. Hierdoor kan de temperatuur van het behandelde weefsel gemakkelijk worden gecontroleerd.

Behandeling

Hoe lang duurt elke behandeling?

De behandeltijd hangt echt af van welk gebied je behandelt. Maar een gemiddelde van 15-30 minuten per dag lijkt goed te werken. Wij houden de PowerCure Pro graag 30-60 seconden op één plek en gaan dan naar de volgende plek en gaan door tot we dit drie keer hebben gedaan op elke plek binnen het behandelgebied. Je kan ook een “scantechniek” gebruiken waarbij je de PowerCure Pro in beweging houdt en over het behandelgebied beweegt. Begin aan de buitenkant van een wond, of aan de boven- of onderkant van een pees, en werk rond het gebied. Herhaal dit proces totdat je de gewenste behandelingstijd hebt bereikt. De meeste behandelingen duren 5-30 minuten.

Hoe vaak moet ik behandelen?

Acute aandoening: dagelijkse behandeling totdat een significante klinische respons wordt waargenomen. Behandel dan minder vaak totdat de aandoening is opgelost.
Chronische aandoening: 2-3 keer per week behandelen gedurende meerdere sessies totdat een klinische respons wordt waargenomen. Behandel dan minder frequent totdat het therapeutische doel is bereikt. Houd tot slot regelmatig een onderhoudsbehandeling om de resultaten te behouden.

Het effect varieert, dus blijf de PowerCure Pro gebruiken. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Gestelde vragen

Kunnen laserbehandelingen helpen bij ringworm?2023-03-21T14:17:45+00:00

Aangezien ringworm een degeneratieve ziekte is waarvoor er nog geen oplossing bestaat, kunnen laserbehandelingen ringworm niet “genezen”. De laser kan wel helpen bij het verlichten van de ontsteking waardoor de pijn en jeuk minder wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het de cellen en enzymen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ontstekingen vermindert en de antioxiderende ontstekingsremmende enzymen verhoogt.

Kunnen low level lasers helpen bij het herstel van gescheurde banden?2023-03-21T14:19:24+00:00

PowerCure Pro bevordert de genezing en vermindert ontstekingen die pijn veroorzaken. Low level lasers helpen bij het herstel van weefsels, wondheling en spiergenezing. Het verminderd ontstekingen en pijn en stimuleert de bloedvaten. LLLT wordt gebruikt bij letselrevalidatie – en specifiek voor gewrichtsletsels – vanwege de ontstekingsremmende en pijnverlichtende eigenschappen.

Kan PowerCure helpen bij paarden met artrose?2023-03-21T14:20:54+00:00

Ja. Medische low level lasers kunnen helpen bij gewrichten, waardoor ontstekingen en pijn verminderen.

Hoe kan PowerCure Pro helpen de rugpijn van een paard te verlichten?2023-03-21T14:22:43+00:00

Medische laagenergetische lasers verminderen ontstekingen en de daarmee gepaard gaande pijn.

Kan PowerCure Pro helpen met de genezing van grote en open wonden?2023-03-21T14:22:30+00:00

Medische lasers zoals PowerCure verbeteren de microcirculatie en het metabolisme in het behandelde gebied, waardoor de bloedstroom naar de beschadigde weefsels toeneemt. Bovendien bevordert de laser verder de wondgenezing door de treksterkte van het weefsel te verhogen.