rugpijn bij paarden lichtbruin paar staat in weiland

Rugpijn bij paarden – Zó herken en behandel je het

Als jouw paard rugpijn heeft, dan wil je waarschijnlijk niets liever dan het dier helpen. Toch kan het lastig zijn om het probleem te identificeren. Een paard met rugpijn laat het vaak niet duidelijk merken wanneer ze pijn hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om een behandelmethode te vinden die bij de klachten van jouw paard past. Wij vertellen je alles wat je moet weten over rugpijn bij paarden, inclusief de beste tips om een behandelmethode te vinden. 

Hoe herken je rugpijn bij paarden?

Als een paard rugpijn heeft, dan kan je dit op verschillende manieren merken. Het ene paard zal sneller symptomen van pijn laten zien dan het andere paard. Dit zijn een aantal symptomen van rugpijn bij paarden:

 • Verandering in houding tijdens het lopen, staan of rijden;
 • Andere of gevoelige reacties bij aanraking;
 • Veranderingen in gedrag, zoals verzet tijdens het opzadelen;
 • Problemen met beweging zoals stijfheid of onregelmatigheden;
 • Veranderingen in spiermassa langs de rug;
 • Weigering om bepaalde bewegingen uit te voeren;
 • Verandering in eetlust. 

Het is belangrijk om je paard goed in de gaten te houden. Reageert het dier anders dan normaal? Dan kan het nuttig zijn om een dierenarts te raadplegen. 

Wat doet een paard als hij rugpijn heeft?

Hierboven hebben we de rugpijn symptomen van een paard benoemd. Maar het is ook mogelijk dat jouw paard de pijn niet op deze manieren uit. Misschien heeft het paard gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid, agressie of angst. Daarnaast kan het dier ook gevoeliger reageren op aanrakingen. Blijf dit dus goed in de gaten houden en onderneem actie als je denkt dat er iets niet goed is. 

Welke rugklachten kan een paard hebben?

Paarden kunnen last krijgen van verschillende rugklachten. Deze klachten kunnen variëren van makkelijk oplosbare kwaaltjes tot ernstige aandoeningen. Hieronder lees je veel voorkomende rugklachten bij paarden:

 • Spierpijn;
 • Kissing Spine;
 • Wervelkolomafwijkingen;
 • Verlies van spiermassa;
 • Gewrichtsproblemen;
 • Schrijfproblemen;
 • Artritis.

Als je vermoed dat jouw paard een van deze aandoeningen heeft, is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Alleen zij kunnen een oorzaak en aandoening vaststellen. 

Kan een paard een hernia hebben?

Ja, paarden kunnen zeker last hebben van een rughernia. Een hernia bij paarden is relatief zeldzaam met andere rugproblemen, maar ook paarden kunnen te maken krijgen met deze aandoening. 

Een rughernia treedt op wanneer de tussenwervelschijven beschadigen of uitpuilen. Deze tussenwervelschijven dienen als schokdempers tussen de ruggenwervels. Een hernia kan leiden tot druk op de zenuwen in het ruggenmerg. Daarnaast kan het zorgen voor pijn, zwakte en neurologische symptomen.

Wat te doen bij rugpijn bij mijn paard?

Als je een vermoeden hebt dat je paard rugpijn heeft, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Zo kan jij het dier comfort bieden en zorgen voor een goed herstel. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen als je paard last heeft van de rug. Zorg er wel voor dat je altijd een dierenarts raadpleegt zodat hij/zij de juiste onderzoeken uitvoert.

Aanpassingen en rust

Rugpijn kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een niet passend zadel. Zorg er daarom voor dat je de juiste uitrusting gebruikt voor jouw dier. Daarnaast is het belangrijk dat het dier genoeg rust krijgt. Haal het paard bijvoorbeeld enige tijd uit training en zorg voor beperkte beweging zodat het dier goed kan herstellen. 

Fysiotherapie en chiropractie

Een fysiotherapeut of chiropractor kan helpen bij het herstelproces. Fysiotherapie kan bestaan uit massage, stretching en andere specifieke oefeningen om spieren te versterken en mobiliteit te verbeteren. Chiropractie kan helpen om structurele problemen in de wervelkolom te verbeteren. 

Rood licht therapie

Rood licht therapie, ook wel low level laser therapie genoemd, kan jouw paard helpen bij het bestrijden van pijn en klachten. Lasertherapie voor jouw paard kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de bloedcirculatie en de genezing van beschadigde weefsels. Deze therapie wordt steeds vaker gebruikt bij paarden voor verschillende aandoeningen, waaronder rugpijn. 

Rugpijn bij paarden en low level lasertherapie 

Low level laser therapie kan een goed hulpmiddel zijn voor jouw paard. Het wordt steeds vaker gebruikt als een (aanvullende) behandeling voor rugpijn bij paarden. Het kan verschillende voordelen bieden bij de behandeling voor rugpijn. Zo kan het zorgen voor pijnverlichting, ontstekingsremming en het bevorderen van het genezingsproces. Dit zijn een aantal manieren waarop lasertherapie jouw paard kan helpen:

 • Pijnverlichting door het vrijkomen van endorfines;
 • Ontstekingsremmend effect;
 • Verbeterde bloedcirculatie waardoor betere toevoer van voedings- en zuurstof;
 • Stimulatie van celregeneratie, wat zorgt voor een sneller genezingsproces. 

Een behandeling met lasertherapie bij paarden kan ook als aanvulling op andere behandelingen worden gebruikt. Op deze manier kan het zorgen voor een sneller genezingsproces en pijnverlichting voor jouw geliefde dier. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in jouw lichaam. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier. 

Wat kan PowerCure voor jouw paard betekenen?

De PowerCure laser heeft al veel paarden geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij ook al verschillende paarden met rugpijn mogen helpen. Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo hoeft jouw paard de stal niet te verlaten voor deze behandeling. En het is niet alleen een handig hulpmiddel voor jouw paard. Je kunt de laser zelf ook gebruiken, voor vrijwel iedere klacht die je hebt. Zo is het een handig apparaat voor iedereen in jouw huishouden!

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het jouw paard bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.