Peesblessure

Trauma aan de pees kan worden gedefinieerd als een scheur, snee, ontsteking of breuk van de pees naar het gewricht, wat resulteert in ernstige pijn en kreupelheid, vooral bij grotere, zwaardere honden.

Omdat pezen overal in het lichaam de spier met het bot verbinden, kunnen peesblessures op veel plaatsen voorkomen. Twee soorten peesblessures bij honden zijn achillespeesblessures. Ze kunnen worden geclassificeerd als traumatisch (door een lichamelijk letsel) of atraumatisch (chronisch door ouderdom). Achillesblessures komen vaker voor bij honden van grotere rassen.

Bicipitale tenosynovitis verwijst naar een ontsteking van de bicepspees en -spier en treft meestal grotere, oudere honden. Ontsteking van de bicepspees is niet de enige vorm van peesschade die kan optreden. Bij honden kan deze pees ook scheuren en verharden.

Symptomen

 • Kreupelheid en het onvermogen om reguliere mobiele functies uit te voeren
 • Pijn in het gebied
 • Weerstand tegen het buigen of strekken van het aangetaste gewricht
 • Ontsteking van het aangetaste ledemaat

In het geval van achillespeesblessures laat het dier zijn poot plat op de grond vallen en kan het met zijn voet slepen. Dit wordt een “plantigrade houding” genoemd.

Veel voorkomende oorzaken

De oorzaken van peesslijtage kunnen degeneratief en chronisch zijn bij ouder wordende dieren of het gevolg zijn van zware lichamelijke inspanning. Enkele oorzaken kunnen zijn:

 • Spanning en overbelasting van spieren en bijbehorende gewrichten waardoor pezen te ver worden uitgerekt. Ren- en werkhonden zijn bijvoorbeeld vaak het slachtoffer van overfunctionerende pezen.
 • Het scheuren en doorsnijden van pezen kan leiden tot verhoogde druk tussen de pezen, verminderde bloedcirculatie, ontsteking en risico op bacteriële infectie.

Om peesblessures te diagnosticeren kan uw dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen naar de voorgeschiedenis, de duur en het begin van de specifieke blessure. Zij zullen het gebied zorgvuldig palperen om te bepalen of er een zwelling of vervorming van de spieren zichtbaar is.

Behandelingsmethode

 • Pijnstillers
 • Chirurgie – als besloten wordt om verdere peesscheuring te voorkomen.
 • Laag-energetische laser: PowerCure Pro

Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben geconcludeerd dat laserbehandeling op laag niveau zeer effectief is bij de behandeling van peesblessures.

Behandeling van peesontsteking met de PowerCure Pro-laser

De PowerCure laser helpt peesontsteking te behandelen door endorfine vrij te maken die de pijn verlicht. Het verhoogt de productie van ontstekingsremmende enzymen en maakt collageen vrij, dat nodig is voor weefselherstel.

De fotonen van laserenergie dringen diep door in het weefsel en versnellen het genezingsproces van het lichaam.

Therapeutische effecten van LLLT (“laagenergetische lasertherapie”)

 • Verhoogde productie van ATP (adenosinetrifosfaat)
 • Verhoogd celmetabolisme
 • Verhoogde collageenproductie
 • Verhoogde enzymproductie
 • Verhoogde eiwitsynthese
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Verbeterde lymfestroom en lymfedrainage
 • Verminderde ontsteking

Dit alles dient om het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam te versterken, de oorzaken van pijn te bestrijden en snelle verlichting te bieden.

De voordelen van deze therapeutische effecten op honden en katten zijn talrijk en omvatten een vermindering van chronische pijn. LLLT is bewezen veilig en effectief en heeft geen bekende bijwerkingen.

LLLT-behandeling is gunstig in combinatie met andere behandelingen voor schouderpijn, ongeacht de onderliggende aandoening. Of uw hond nu lijdt aan artritis of herstellende is van een OCD-operatie, LLLT kan zowel de pijn verlichten als de wondgenezing versnellen door ontstekingen te verminderen en celregeneratie te stimuleren. De PowerCure Pro is een draagbaar apparaat dat alle voordelen van lasertherapie biedt en kan worden gebruikt in het comfort van je eigen huis.

Behandelingsprotocol

Lees de PowerCure Pro gebruikershandleiding zorgvuldig door voordat je een behandeling uitvoert. Download de gebruikershandleiding in het Engels.

Draag altijd een veiligheidsbril als je de PowerCure Pro gebruikt. Stel anderen in je omgeving niet bloot aan laserstralen wanneer je met PowerCure Pro behandelt.

Kies de modus:

Continu – Onmiddellijke pijnverlichting
Gepulseerd – Langdurige genezing en vermindering van ontstekingen.
Kies het energieniveau: 1 oppervlakkige – 3 diepe behandeling

Behandeling

Behandel de pijnlijke behandelpunten door de PowerCure 2 minuten per punt stil te houden.

Het effect varieert, dus blijf de PowerCure Pro gebruiken. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.