De laser wordt direct op de huid aangebracht. Hierbij ervaar jij (of jouw dier) geen pijn of ongemak door warmte tijdens de behandeling. Cellen die geen energie hebben, kunnen niet deelnemen aan het genezingsproces totdat er voldoende ATP wordt geproduceerd. De laser werkt door het stimuleren van de mitochondriën van de cel, de cellulaire motor om ATP met hogere snelheid te produceren.

Celenergie wordt geproduceerd door de mitochondriën door glucosemoleculen te absorberen en om te zetten in Adenosinetrifosfaatmoleculen. Wanneer rood laserlicht rechtstreeks op de cel wordt toegepast, wordt het proces van omzetting van glucose in adenosinetrifosfaat snel opgevoerd door de mitochondriën, waardoor de cel zich sneller kan vermeerderen.

Zodra de cel voldoende ATP heeft geproduceerd om de celdeling uit te voeren, kan hij deelnemen aan het genezingsproces. Geactiveerde cellen bouwen op elkaar voort en herstellen het beschadigde gebied en genezen de toestand van de patiënt op cellulair niveau. Na slechts enkele low-level laserbehandelingen zal de conditie van de klacht verbeteren.