aangezichtspijn vrouw met handen op zijkant hoofd

Wat is er te doen tegen aangezichtspijn? – Tips en behandelmethodes 

Aangezichtspijn is een vervelende aandoening waarbij je pijnscheuten krijgt in het gezicht. Het kan een belemmering zijn in het dagelijks leven. Het is belangrijk om de oorzaak te weten zodat je de klachten kunt behandelen. Want er zijn zeker mogelijkheden om deze pijn te verminderen of te voorkomen! Wij vertellen je alles wat je moet weten over aangezichtspijn inclusief de juiste behandelmethodes.

Wat is aangezichtspijn?

Aangezichtspijn wordt ook wel trigeminus neuralgie genoemd. Het is een aandoening waarbij je plotselinge pijnscheuten in het gezicht krijgt. Meestal komt deze pijn voor aan één kant van het gezicht. Bij sommige mensen kan de pijn de kwaliteit van leven beïnvloeden. Deze pijn kan namelijk zo hevig zijn dat je niet meer door kunt gaan met de dagelijkse bezigheden. 

Over het algemeen is het een chronische aandoening, maar het kan ook eenmalig voorkomen. Je krijgt pijn in het gezicht doordat de trigeminuszenuw wordt geïrriteerd. We vertellen je verder in dit artikel meer over de oorzaken, symptomen en behandelmethodes.

Wat zijn de symptomen van aangezichtspijn?

De symptomen kunnen bij iedereen variëren en de ernst van de klachten kan verschillen. Over het algemeen zijn dit veelvoorkomende symptomen:

 • Intense pijnscheuten in het gezicht, meestal aan één kant. Zo hebben veel mensen pijn in het gezicht links;
 • Pijn dat ontstaat door praten, eten, aanraking of zelfs door koude wind;
 • Scherpe of stekende pijn dat een aantal seconden tot een aantal minuten aanhoudt;
 • Tintelend gevoel in gezicht;
 • Gevoeligheid voor licht en geluid;
 • Spierzwakte in het gezicht.

Sommige mensen kunnen ook last hebben van aangezichtspijn in het gebit of in de kaak. In zeldzame gevallen krijgen mensen last van aangezichtspijn in het oog. Dat merk je door tranende ogen, roodheid of wazig zien tijdens aanvallen. 

Hoe lang kan aangezichtspijn duren?

De duur van van de pijn hangt af van verschillende factoren. De onderliggende oorzaak, behandelmethode en andere variaties kunnen hier invloed op hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je last hebt van tijdelijke of chronische pijn. 

Als je last hebt van chronische aangezichtspijn, kunnen de symptomen een langere tijd aanhouden. Soms gaan hier zelfs jaren overheen. In deze gevallen kunnen patiënten periodes met minder klachten ervaren, maar er kunnen regelmatig nieuwe aanvallen optreden. 

Wat is de oorzaak van aangezichtspijn?

De oorzaken kunnen erg variëren. Dit kan verschillen van tandheelkundige problemen tot neurologische aandoeningen. Zo hoor je ook dat aangezichtspijn en MS samengaan. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van aangezichtspijnen:

 • Trigeminusneuralgie, door bijvoorbeeld druk op de zenuw;
 • Ontsteking of infectie van de sinusholten, ofterwijl sinitus;
 • Tandproblemen zoals infecties of tandbederf;
 • Clusterhoofdpijn;
 • Migraine;
 • Hoofdhuid- en halsproblemen;
 • Oogproblemen;
 • Aangezichtspijn vanuit de nek;

Om de echte oorzaak van de pijn te achterhalen is het altijd aan te raden om een arts te bezoeken. De arts kan je vaak advies en een diagnose geven.

Kan aangezichtspijn worden veroorzaakt door stress? 

Aangezichtspijn en stress zijn twee dingen die samen kunnen gaan. Het is niet direct gerelateerd aan stress, maar wel aan de effecten die stress biedt. Zo gaan veel mensen tandenknarsen of krijgen ze spierspanning. Deze effecten kunnen leiden tot pijn in het gezicht. Ook zie je dat aangezichtspijn bij vrouwen vaak voorkomt. 

Wat is er te doen tegen aangezichtspijn?

Het is een aandoening die gelukkig behandeld kan worden. Er zijn dan ook genoeg behandelmethodes om deze aandoening te behandelen of de klachten te verminderen. De juiste behandelmethode is vaak afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Raadpleeg daarom eerst een arts om te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Dit zijn eventuele behandelmogelijkheden;

 • Fysiotherapie;
 • Tandheelkundige behandelingen;
 • Medicatie of pijnstillers;
 • Stressmanagement;
 • Alternatieve therapieën zoals acupunctuur;
 • Medische procedures zoals een aangezichtspijn operatie;
 • Aanpassingen in de levensstijl;
 • Low level laser therapie.

Wat kun je zelf doen tegen aangezichtspijn? 

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen de klachten te verminderen. Zo kun je gebruik maken van een warmte kompres, ontspanningsoefeningen, een hoofdhuidmassage en meer. 

Tegenwoordig hoor je steeds meer over het gebruik van rood licht therapie. Ook bij aangezichtspijnen is dit een mooie behandelmethode. Hieronder gaan we je meer vertellen over wat rood licht therapie bij pijn in het gezicht kan doen.

aangezichtspijn rood licht therapie

Aangezichtspijn en rood licht therapie 

Rood licht therapie, ook bekend als low level laser therapie, kan helpen bij gezichtspijn. Het lage niveau van rood licht dringt diep door in de weefsels, zonder verhitting. Dit zorgt voor verschillende gunstige effecten:

 • Cellulaire genezing;
 • Vermindering van ontstekingen;
 • Verbeterde bloedcirculatie;
 • Pijnverlichting. 

Deze eigenschappen maken rood licht therapie een effectieve behandeling voor verschillende oorzaken van gezichtspijn. Het is een veilige behandelmethode met weinig tot geen bijwerkingen. Zo kan de PowerCure laser je ook helpen bij deze klachten!

We hebben al veel mensen geholpen met het verminderen of voorkomen van pijn, klachten en verschillende aandoeningen. Bekijk alle aangezichtspijn ervaringen én andere ervaringen met onze PowerCure low level laser. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in jouw lichaam. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. 

Wat kan PowerCure voor jouw gezichtspijn betekenen? 

De PowerCure laser is een effectieve behandelmethode tegen pijn, ontstekingen, aandoeningen, blessures en meer. Daarnaast is het ook een nuttige behandeling voor pijn in het gezicht. Door dagelijks een aantal minuten te behandelen met de laser is het al mogelijk om pijn en klachten te verminderen. Bekijk hier ons behandelprotocol voor aangezichtspijn.

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.