Wat te doen bij een kat met artrose? 7 belangrijke tips
Artrose bij een kat komt veel voor. De aandoening kan pijn veroorzaken door de slijtage van gewrichten. Dus wat moet je doen als je denkt dat jouw huisdier deze aandoening heeft? Wij gaan je de symptomen vertellen, inclusief tips met wat je kan doen om jouw geliefde dier te helpen. Je leest het in ons artikel.
Wat zijn de symptomen van artrose bij een kat?
Het is een gewrichtsaandoening die vooral voorkomt bij oudere katten. De symptomen van artrose bij een kat kunnen subtiel zijn en worden vaak niet meteen opgemerkt. Dit zijn een paar veelvoorkomende symptomen:
- Minder actief zijn: het beestje beweegt minder en wil niet graag meer springen of rennen;
- Stijfheid: vooral na het rusten kan het zijn dat het dier wat stijver beweegt. Na een tijdje bewegen wordt dit vaak minder;
- Moeite met springen: het dier kan moeite hebben met springen op meubels of naar hogere plekken, of doet dit helemaal niet meer;
- Verandering in gedrag: de stemming kan meer prikkelbaar worden of het beestje kan minder sociaal zijn;
- Verandering in verzorging: het dier kan moeite hebben om zichzelf goed te verzorgen. Dit kan leiden tot een slordige vacht of juist te veel likken aan de pijnlijke gewrichten. Zo merk je vaak dat de kat artrose heeft aan de voorpoot;
- Kreupelheid: het dier kan mank gaan lopen of juist meer gaan steunen op één been;
- Veranderingen in gewicht: het beestje kan aankomen of afvallen door minder beweging of minder eetlust;
- Minder flexibiliteit: het dier kan moeite hebben met het bereiken van bepaalde plekken tijdens het wassen;
- Minder gebruik van de kattenbak: het dier kan minder in deze bak gaan liggen omdat het pijn doet om erin en eruit te klimmen.
Hoe kan je zien of een kat pijn heeft?
Het herkennen van de aandoening kan lastig zijn. De dieren proberen namelijk van nature hun pijn te verbergen. Het kan raadzaam zijn om naar de bovenstaande symptomen te kijken. Bij ernstige artrose bij een kat, kan je een snelle verandering in gedrag tegenkomen. Daarnaast kan het dier ook minder bewegen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je twijfelt of je huisdier last heeft van deze aandoening.
Hoe stelt een dierenarts artrose vast?
De dierenarts zal waarschijnlijk uitgebreid onderzoek doen naar de aandoening. Dit onderzoek verschilt per dierenarts en per staat van het dier, maar het kan bestaan uit deze onderdelen:
- Vragen over de gezondheidsgeschiedenis en symptomen;
- Lichamelijk onderzoek met beweging, voelen en beweging van gewrichten;
- Beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto’s, echografie of een MRI of CT-scan;
- Bloedonderzoek (gebeurt niet altijd);
- Gewrichtsvloeistofanalyse (gebeurt niet altijd).
Hoe lang leven katten met artrose?
Het dier kan nog steeds een oude leeftijd bereiken. De levensverwachting is afhankelijk van de ernst van de aandoening, de algehele gezondheid van het dier, leefomgeving, zorg en voeding. Sommige mensen denken dat ze een kat met artrose moeten inslapen. Dit is met de juiste zorg meestal gelukkig niet nodig.
Welk voer voor een kat met artrose?
Er zijn diëten die gunstig kunnen zijn voor de gewrichten. Zo bestaat het Hill’s Prescription Diet of Royal Canin Mobility Diet. Hier zitten belangrijke voedingsstoffen in. Daarnaast is het ook belangrijk om het dier goed op gewicht te houden. Overgewicht kan namelijk voor extra druk op de gewrichten zorgen.
Wat geef je een kat met artrose?
De voeding kan bestaan uit bepaalde voedingsstoffen. Het dieet moet bestaan uit omega-3 vetzuren, glucosamine, chondroïtine, antioxidanten en l-carnitine. Deze middelen hebben allemaal hun unieke eigenschappen die het dier kunnen helpen.
Wat te doen tegen artrose bij katten – 7 tips
Je wil deze aandoening bij jouw huisdier natuurlijk zo goed mogelijk behandelen. Lees hieronder de dingen die jij kan doen om zo goed mogelijk te zorgen voor jouw huisdier.
1. Medische behandelingen
Pijnstillers en ontstekingsremmers
Overleg met de dierenarts welke medicatie geschikt is. Zo krijg je vaak pijnstillers of ontstekingsremmers mee.
Supplementen
Supplementen kunnen erg behulpzaam zijn om de gewrichten te ondersteunen. Glucosamine en chondroïtine worden vaak aangeraden.
2. Dieet en voeding
Gewrichtsondersteunend voer
Overweeg voer dat speciaal is samengesteld voor de gezondheid van gewrichten, zoals Hill’s Prescription Diet of Royal Canin Mobility.
Omega-3 vetzuren
Voeg visolie supplementen toe aan het dieet. Dit kan helpen bij de vermindering van ontstekingen.
Gewichtsbeheersing
Zorg ervoor dat het dier een gezond gewicht behoudt en niet te zwaar wordt. Overgewicht kan zorgen voor extra druk op de gewrichten waardoor er alleen maar meer pijn kan ontstaan.
3. Leefomgeving aanpassen
Comfortabele rustplekken
Zorg ervoor dat je zachte en fijne plekken hebt neergelegd zodat het beestje daar kan rusten. Maak de plekken toegankelijk zonder dat hij of zij hoeft te springen.
Makkelijke toegang
Gebruik opstapjes of kussens om het dier te helpen bij het bereiken van favoriete plekjes.
Bewegingsvrijheid in huis
Zorg ervoor dat er makkelijke toegang is tot voer en water zonder dat het beest langs hindernissen moet lopen.
4. Lichttherapie
Rood licht therapie
Deze vorm van lasertherapie is een natuurlijke behandeling tegen deze aandoening bij jouw huisdier. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen en het bevordert de genezing in de gewrichten. Verderop in dit artikel gaan we je meer vertellen over rood licht therapie voor deze specifieke aandoening.
5. Fysiotherapie en oefeningen
Lichte beweging en oefeningen
Moedig lichte en gecontroleerde bewegingen aan. Hierdoor blijven de gewrichten soepel. Je kan bijvoorbeeld spelen met een veertje of een laserlampje.
Massage
Een zachte en rustige massage kan helpen om de spieren te ontspannen. Ook bevorder je hiermee de bloedsomloop rond de gewrichten.
6. Regelmatige controles
Monitoren van de gezondheid
Ga regelmatig langs de dierenarts om de gezondheid te monitoren. Dit is belangrijk om vooruitgang te zien of om een eventuele andere behandelmethode te bepalen.
7. Vermijd kou en vochtigheid
Warme leefomgeving
Zorg ervoor dat het dier niet in koude of vochtige omgeving verblijft. Dit kan de symptomen van artrose verergeren. Zorg voor een warme slaapplaats om de stijfheid in de gewrichten te verminderen.
Artrose bij katten en rood licht therapie
Rood licht therapie, ook wel low level lasertherapie genoemd, is een goede behandeling voor deze aandoening. Ook bij andere klachten is lasertherapie een goede behandelmethode.
Wat doet lasertherapie voor jouw kat?
Low level lasertherapie maakt gebruik van lage niveaus van laserlicht om cellulaire processen te stimuleren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en klachten. Dit is waarom lasertherapie voor jouw kat kan werken:
- Pijnverlichting;
- Ontstekingsremmend effect;
- Betere doorbloeding;
- Versneld herstel.
Rood licht therapie en de wetenschap
Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in het lichaam van jouw hond. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is ook te gebruiken bij andere dieren én mensen.
Wat kan PowerCure voor jouw huisdier betekenen?
De PowerCure laser heeft al veel huisdieren geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij al veel goede ervaringen van katten en hun eigenaren mogen ontvangen. De kosten van lasertherapie zijn vaak ook minder dan de kosten die je voor andere behandelmethodes moet betalen.
Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo kun je jouw geliefde huisdier zelf op hun vertrouwde plek behandelen. En de laser is niet alleen handig voor jouw huisdier, maar het kan ook een goed hulpmiddel zijn voor jezelf, je huisgenoten en zelfs paarden. En het is te gebruiken bij vrijwel elke klacht!
Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het jou of jouw huisdier bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.