7 handige tips tegen spierpijn
Hoewel sporten ontzettend goed voor je is, is de spierpijn na die tijd vaak wat minder. Spierpijnen kunnen zorgen voor vermoeidheid en verminderde flexibiliteit. Als je last hebt van je spieren, wil je hoogstwaarschijnlijk deze pijn kunnen verminderen. En hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.
Wat kan de oorzaak zijn van spierpijn?
Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zoals je vast wel weet is sporten meestal een grote oorzaak van deze pijn. Maar je kan ook door hele andere redenen last hebben van je spieren. Dit zijn bekende oorzaken:
- Fysieke activiteiten;
- Blessures;
- Spierontstekingen;
- Virussen;
- Slechte lichaamshouding;
- Overbelasting.
Hieronder vertellen we je waardoor het kan komen dat je last hebt door deze oorzaken.
Fysieke activiteiten
Je krijgt vaak spierpijn na intensieve inspanning of na activiteiten die je niet gewend bent. Als je spieren namelijk iets niet gewend zijn, kan je hier sneller last van krijgen. Deze pijn ontstaat vaak na 24 tot 72 uur.
Blessures
Overbelasting of verkeerde bewegingen kunnen ook leiden tot pijn in de spieren. Dit kan variëren van een milde verrekking tot een ernstige scheur.
Spierontstekingen
Een ontsteking aan een spier kan ook voor pijn zorgen. Dit kan ontstaan door een aandoening maar ook door een ander ontstekingsproces.
Virussen
Heb je ineens onverklaarbare spierpijn in je armen en benen? Dan kan dat ook een teken zijn dat je een griepje te pakken hebt. Spierpijn bij griep komt namelijk vaak voor en is meestal een eerste teken van een infectie.
Slechte lichaamshouding of overbelasting
Als je lang in een slechte houding zit, dan kan je dit vaak de dag erna voelen aan je spieren. Ook kan overbelasting, bijvoorbeeld door te lang lopen, ook zorgen voor deze pijn.
Dit zijn slechts een aantal oorzaken van spierpijn. Het kan ook komen door psychologische factoren, medicijnen, spierkrampen en meer. Heb je vaak last van spierpijn met een onverklaarbare reden? Dan is het handig om een arts te raadplegen.
Waarom is de tweede dag spierpijn na het sporten vaak erger?
Heb je pijn gekregen na het sporten? Dan kan het soms zijn dat je er de tweede dag nog meer last van hebt. En vooral als je spierpijn hebt in je bovenbenen kan dit geen pretje zijn.
Spierpijn na het sporten is vaak DOMS. Dat betekent dat je last hebt van vertraagde pijn. Omdat dit ook langzaam herstelt, kan het zijn dat je de tweede dag meer last hebt dan de eerste dag. Dit zijn andere oorzaken van lang aanhoudende spierpijn:
- Ontstekingsreactie van het lichaam;
- Zwelling;
- Herstelprocessen;
- Opbouw van afvalstoffen;
- Adaptatie van het zenuwstelsel.
Sporten met veel spierpijn is hierdoor meestal ook niet verstandig en je kunt beter een dag langer herstellen. Wil je wel snel herstellen na het sporten? Dan kan low level laser therapie een goede oplossing zijn.
Hoe kan je spierpijn verlichten? 7 tips
Met spierpijn sporten is niet fijn, en daarentegen ook niet goed voor je spieren. Daarom is het belangrijk om je spierpijn te verlichten. Dus wat is er precies te doen tegen spierpijn? Lees hieronder onze tips.
1. Rust en herstel
Geef je spieren altijd genoeg tijd om te herstellen. Vermijd intensieve activiteiten en laat je spieren rusten. Wanneer je merkt dat spierpijn minder wordt, kan je weer wat actiever worden.
2. Ijs en warmte
Breng in de eerste 48 uur ijs aan om de ontstekingen in de spieren te verminderen. Na 48 uur kan je warmtebehandelingen (een warm kompres, bad of een warmtekussen) gebruiken. Hiermee bevorder je de bloedcirculatie.
3. Hydrateer genoeg
Drink genoeg water om uitdroging te voorkomen. Bij genoeg hydratatie kan je de spierherstel processen ondersteunen. Vergeet je snel water te drinken? Dan kan het handig zijn om altijd een waterfles naast je neer te zetten.
4. Massage
Een zachte massage kan de doorbloeding verbeteren. Hierdoor kan de pijn in de spieren afnemen. Een professionele sportmassage kan gerichte verlichting geven.
5. Rood licht therapie
Rood licht therapie zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de spieren. Daarnaast vermindert het ook ontstekingen en stimuleert het de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Tegenwoordig kun je rood licht therapie gewoon zelf vanuit huis doen.
6. Rek- en strekoefeningen
Zachte stretches kunnen helpen om spierspanning te verminderen en om de spieren flexibeler te maken. Het is ook belangrijk om meteen na het sporten te stretchen. Hierdoor kan je eventuele spierpijn voorkomen.
7. Eiwit- en voedingssupplementen
Het innemen van eiwitten en aminozuren kan spierherstel ondersteunen. Onderzoek wel goed welke supplementen je wilt gebruiken en zorg dat je weet hoeveel je moet nemen.
Hoe kom ik zo snel mogelijk van spierpijn af?
Er is geen wondermiddel tegen spierpijn en rust blijft een hele belangrijke factor. Daarentegen zijn er wel dingen die je kunt doen om het herstelproces te versnellen. Rood licht therapie, ook wel low level laser therapie genoemd, wordt een steeds bekendere methode bij sporters. Het verlicht ontstekingen, zorgt voor een betere doorbloeding en helpt daarnaast ook bij het herstel van blessures. Hieronder gaan we je meer vertellen over rood licht therapie en spierherstel.
Spierpijn en rood licht therapie
Rood licht therapie, ook bekend als low level laser therapie, kan goed helpen bij spierpijn of andere klachten aan de spieren. Het rode laserlicht dringt diep door in de weefsels, zonder verhitting. Dit zorgt voor verschillende gunstige effecten:
• Cellulaire genezing;
• Vermindering van ontstekingen;
• Verbeterde bloedcirculatie;
• Pijnverlichting.
Deze eigenschappen maken rood licht therapie een effectieve behandeling voor verschillende oorzaken van de aandoening. Het is een veilige behandelmethode met weinig tot geen bijwerkingen.
We hebben al veel mensen geholpen met het verminderen of voorkomen van pijn, klachten en verschillende aandoeningen. Bekijk alle ervaringen met pijnlijke spieren én andere ervaringen met onze PowerCure low level laser.
Rood licht therapie en de wetenschap
Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in jouw lichaam. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen.
Wat kan de lasertherapie van PowerCure voor jouw spierpijn betekenen?
De PowerCure laser is een effectieve behandelmethode tegen pijn, ontstekingen, aandoeningen, blessures en meer. Daarnaast is het ook een nuttige behandeling voor spierklachten. Door dagelijks een aantal minuten te behandelen met de laser is het al mogelijk om pijn en klachten te verminderen. Bekijk hier ons behandelprotocol voor spierpijn.
Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.