hond rugpijn hernia

Hoe weet ik of mijn hond rugpijn heeft? – handige tips en behandelmethodes

Als jouw hond rugpijn heeft, dan wil je waarschijnlijk niets liever dan het dier helpen. Toch kan het lastig zijn om rugpijn bij honden te herkennen. Daarnaast is het ook belangrijk om een geschikte behandelmethode voor de rugpijn van jouw hond te vinden. Daarom vertellen wij alles wat je moet weten over rugpijn bij honden, mét de beste tips om een goede behandelmethode te vinden.  

Hoe kan je zien dat je hond rugpijn heeft?

Het kan lastig zijn om te herkennen of je hond rugpijn heeft. Dit komt doordat honden natuurlijk niet kunnen praten en hun gedrag vaak niet een grote verandering maakt. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Dit zijn symptomen van (lage) rugpijn bij honden:

 • Veranderingen in de houding van de rug;
 • Moeite met bewegen;
 • Pijnreacties bij aanraken van de rug;
 • Veranderingen in eetgewoonten;
 • Veranderingen in gedrag;
 • Stijfheid in de nek en rug, bijvoorbeeld bij het uitrekken;
 • Veranderingen in het looppatroon. 

Veel symptomen zijn makkelijker te herkennen tijdens het wandelen. Zo kan een hond rugpijn hebben bij het uitlaten. Als je denkt dat jouw viervoeter last heeft van de rug, probeer dan zo zacht mogelijk met het beestje om te gaan. Om zekerheid te krijgen is het altijd verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen. 

Hoe weet je of je hond een hernia heeft?

Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen een hernia krijgen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij honden. Je kunt een hernia bij een hond meestal sneller herkennen dan andere soorten rugpijn bij een hond. Hieronder kun je lezen hoe je een hernia bij jouw hond kunt herkennen. 

Wat zijn de symptomen van een hernia bij een hond?

Hieronder lees je wat de symptomen zijn van een hernia bij jouw viervoeter. Denk er wel aan dat als je denkt dat jouw hond een hernia heeft, je een afspraak maakt bij de dierenarts. Alleen de arts kan een hernia ook echt uitsluiten. Dit zijn een aantal symptomen van een rughernia bij een hond:

 • Plotse verlamming of zwakte;
 • Pijnreacties bij aanraken, zoals piepen of grommen;
 • Verandering in houding of gedrag;
 • Spierzwakte;
 • Incontinentie. 

Soms kan een hond met een hernia ook trillen of het kan zijn dat het beest niet plast. Dit zijn allemaal symptomen die onderzoek en behandeling vereisen. 

Hoe loopt een hond met een hernia?

Een hond met rugpijn of een hernia kan afwijkingen vertonen tijdens het lopen. Zo kan het zijn dat een hond wat stijver loopt, een afwijkende houding heeft of onregelmatig beweegt. Denk er wel aan dat het loopje van jouw hond niet altijd afwijkend hoeft te zijn. Sommige dieren laten het minder goed merken als ze pijn hebben. 

Kan een hernia bij een hond vanzelf overgaan?

Hernia’s bij honden gaan meestal niet vanzelf over. Het is een structurele aandoening waarbij weefsels uit hun normale positie worden geduwd. Dit kan leiden tot ongemak en complicaties voor jouw huisdier. 

Welke behandeling bij hernia van een hond?

De behandeling van een hernia bij honden is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Hiervoor is het dus altijd belangrijk om dit te laten onderzoeken door de dierenarts. Hieronder lees je een aantal behandelingen die jouw hond kunnen helpen.  

Rust en beperkte activiteit

Het kan helpen om jouw hond een bepaalde tijd zo veel mogelijk te laten rusten. Hierdoor worden activiteiten die de hernia kunnen aantasten beperkt en kan stress op het pijnlijke gebied worden voorkomen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan jouw hond helpen om pijn en klachten te verminderen. Dit wordt vaak aanbevolen om weefsels te versterken, mobiliteit te verbeteren en genezing te bevorderen. Vaak wordt er ook gebruikgemaakt van een hernia massage. 

Hernia operatie bij een hond

In sommige gevallen kan het nodig zijn om tijdens een operatie de hernia te corrigeren. Hierbij kan de hernia worden verwijderd of gerepareerd, afhankelijk van de ernst en de behoeften van de hond. 

Rood licht therapie

Tegenwoordig wordt er steeds vaker rood licht therapie gebruikt bij honden. Deze therapie integreert met de weefsels en cellen waardoor pijn en klachten van de hernia verminderd kunnen worden. De therapie is populair door de goede verhalen en het feit dat je dit zelf bij je huisdier kunt uitvoeren. Hieronder lees je meer over lichttherapie bij honden. 

Rugpijn bij honden en low level lasertherapie 

Low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is een goede behandeling voor de hernia van jouw hond. Ook bij andere rugklachten bij honden is lasertherapie een goede behandelmethode. 

Wat doet lasertherapie voor jouw hond?

Low level lasertherapie maakt gebruik van lage niveaus van laserlicht om cellulaire processen te stimuleren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en klachten. Dit is waarom lasertherapie voor jouw hond kan werken:

 • Pijnverlichting;
 • Ontstekingsremmend effect;
 • Betere doorbloeding;
 • Versneld herstel. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in het lichaam van jouw hond. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier. 

Wat kan PowerCure voor jouw hond betekenen?

De PowerCure laser heeft al veel honden geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij al veel goede ervaringen van honden en hun eigenaren mogen ontvangen. De kosten van lasertherapie bij honden zijn vaak ook minder dan de kosten die je voor andere behandelmethodes moet betalen.

Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo kun je jouw geliefde viervoeter zelf op hun vertrouwde plek behandelen. En de laser is niet alleen handig voor jouw hond, maar het kan ook een goed hulpmiddel zijn voor jezelf, je huisgenoten en je andere huisdieren. En het is te gebruiken bij vrijwel elke klacht!

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.