oorontsteking bij hond op kleedje

Oorontsteking bij honden: symptomen en 9 behandelmethodes

Een oorontsteking bij een hond kan heel vervelend zijn voor het dier. Het heeft daarom de juiste actie en aandacht nodig. Maar hoe weet je dat je hond een oorontsteking heeft? En hoe kan je het dier daarna helpen om er zo snel mogelijk vanaf te komen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om jouw viervoeter te kunnen begrijpen en helpen. 

Hoe merk je dat je hond een oorontsteking heeft?

De symptomen van een oorontsteking bij een hond kunnen heel verschillend zijn. Het kan ook afhangen van de oorzaak en de plek van de ontsteking. Zo hebben veel viervoeters een middenoorontsteking, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Over het algemeen zijn dit de symptomen:

  • Schudden met het hoofd: dit kan een teken zijn van irritatie of pijn in het oor;
  • Krabben aan de oren: ze kunnen gaan krabben aan de oren of met hun kop wrijven langs de meubels of vloer;
  • Roodheid en zwelling: in sommige gevallen wordt de binnenkant van de oren rood of opgezwollen;
  • Vloeistof: soms kan er bruine of gele vloeistof uit het oor komen. Het kan ook zijn dat hier een onaangename geur aan zit, maar dit hoeft niet het geval te zijn;
  • Gevoeligheid bij aanraking: de plek van de ontsteking kan pijn doen bij aanraking, waardoor het beest ander gedrag kan vertonen;
  • Veranderingen in gedrag: het dier kan zich anders gaan gedragen door pijn en ongemak. Misschien is het beestje moe, agressief of is er minder eetlust.

Wanneer moet je met je hond naar de dierenarts voor een oorontsteking?

Het is altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan als je denkt dat jouw dier last heeft van een infectie. Als het oor rood is, het dier veel last lijkt te hebben of er geur uit het oor komt, is het cruciaal om het te laten onderzoeken. Ook kan een terugkerende oorontsteking een teken zijn dat er een ander behandelplan moet worden opgesteld. 

Kan een oorontsteking bij een hond vanzelf overgaan?

Een infectie gaat meestal niet vanzelf over. Dit is vooral afhankelijk van de oorzaak. Zo ontstaat het vaak door bacteriën of een schimmelinfectie. Dit kan vaak alleen volledig behandeld worden met antibiotica.

Daarnaast is het voor het beestje ook niet fijn om lang te wachten met behandelen, omdat hij of zij dan lang last heeft van pijn en ongemak. Het is dus altijd beter om het zo snel mogelijk te behandelen. Zo wordt low level lasertherapie ook steeds vaker gebruikt voor huisdieren. 

corgi met grote oren voor een kerstboom
Bron: Pexels

Wat kan je zelf doen bij oorontsteking bij een hond?

Er zijn gelukkig een hoop dingen die je kan doen om de oorontsteking van jouw hond te behandelen. Het is altijd belangrijk om een dierenarts te raadplegen, maar je kan zelf altijd aanvullende behandelingen doen. Lees hieronder wat jij kan doen om jouw viervoeter te helpen. 

1. Behandeling met oordruppels

Druppels kunnen helpen bij een oorontsteking. Dit is de meest gebruikelijke behandeling. Deze druppels worden vaak voorgeschreven door de dierenarts en bevatten meestal antibiotica, schimmeldodende middelen of ontstekingsremmers. Volg de voorschriften van de dierenarts om jouw dier zo goed mogelijk te helpen. 

2. Gebruik van olijfolie

Olijfolie is een fijn huismiddel om de oorontsteking van jouw hond te verhelpen. Breng een paar warme (maar niet hete!) druppels aan op het oor en masseer het zachtjes in. Dit verzacht het oorsmeer kalmeert de infectie. Hierdoor kan het de irritatie verminderen en wordt vuil losgemaakt. Gebruik dit niet als vervanging, maar als aanvulling op de behandeling. 

3. Reinigen met appelazijn

Appelazijn is een ander huismiddel voor een oorontsteking. Meng één deel appelazijn en één deel water en breng dit aan op een watje. Gebruik dit daarna om de buitenkant van het oor te reinigen. Let op: gebruik dit niet als het dier wondjes of een ernstige ontsteking heeft. Dit kan namelijk zorgen voor een vervelend gevoel. 

4. Aanbrengen van zalf

Voor bepaalde infecties kan de huisarts zalf voorschrijven. Deze zalf heeft vaak ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Volg hierbij de instructies van de dierenarts.

5. Rood licht therapie

Rood licht therapie wordt steeds vaker gebruikt voor de behandeling van verschillende klachten bij dieren. Deze vorm van lichttherapie heeft ontstekingsremmende en pijnverlichtende eigenschappen en kan het genezingsproces bevorderen. Met de PowerCure laser kan jij je viervoeter zelf behandelen, gewoon vanuit huis. Later in dit artikel vertellen we je meer over de positieve aspecten van rood licht therapie bij huisdieren.

6. Zachte oorreinigers 

Bij de dierenarts of bij bepaalde dierenwinkels kan je speciale reinigers aanschaffen. Deze zijn ontworpen om de oren te reinigen en overtollig oorsmeer te verwijderen. Dit kan ook een middel zijn om toekomstige infecties te voorkomen. 

7. Voeding en allergie controle

Een oorontsteking bij een hond kan soms komen door voeding of een allergie. Als het dier last heeft van een terugkerende of zelfs chronische ontsteking, kan de voeding er ook mee te maken hebben. Neem daarom eens een kijkje naar het dieet van je viervoeter en doe wat aanpassingen om de oorzaak te kunnen achterhalen. 

8. Controleer en verzorg de vacht en oren

Verzorg de vacht en oren regelmatig. Dit kan helpen bij het voorkomen van een infectie. Honden met lange oren en veel haar zijn vatbaarder voor infecties. Deze dieren hebben dus extra controle en zorg nodig. Trim het haar rond de oren iets vaker en zorg ervoor dat er goed wordt afgedroogd na het zwemmen. 

9. Pijnbestrijding met pijnstillers

In sommige gevallen kan de dierenarts pijnstillers of andere medicatie voorschrijven. Dit gebeurt vooral als het dier zelf veel last heeft van pijn en irritatie. 

Door deze behandelingen, of een combinatie ervan, toe te passen, help je bij aan het behandelen van jouw viervoeter. En wist je dat rood licht therapie in veel gevallen een goede (aanvullende) behandeling kan zijn? Lees hieronder meer over deze vorm van lichttherapie. 

Oorontsteking bij een hond en low level lasertherapie 

Low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is een goede behandeling voor de oorontsteking van jouw hond. Ook bij andere klachten is lasertherapie een goede behandelmethode. 

laserbehandeling

Wat doet lasertherapie precies?

Low level lasertherapie maakt gebruik van lage niveaus van laserlicht om cellulaire processen te stimuleren. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en klachten. Dit is waarom lasertherapie voor jouw viervoeter kan werken:

  • Pijnverlichting;
  • Ontstekingsremmend effect;
  • Betere doorbloeding;
  • Versneld herstel. 

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in het lichaam van jouw hond. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier. 

Wat kan PowerCure voor jouw viervoeter betekenen?

De PowerCure laser heeft al veel dieren geholpen bij het verminderen van pijn, klachten en aandoeningen. Zo hebben wij al veel goede ervaringen van huisdieren en hun eigenaren mogen ontvangen. De kosten van lasertherapie bij honden zijn vaak ook minder dan de kosten die je voor andere behandelmethodes moet betalen.

Je kunt de PowerCure (Pro) laser zelf aanschaffen voor thuisgebruik. Zo kun je jouw geliefde viervoeter zelf op hun vertrouwde plek behandelen. En de laser is niet alleen handig voor jouw huisdier, maar het kan ook een goed hulpmiddel zijn voor jezelf, je huisgenoten en zelfs voor paarden. En het is te gebruiken bij vrijwel elke klacht!

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.