
Litteken verminderen? 7 handige tips
Heb je een litteken? Dan ben je misschien wel op zoek naar manieren om dit te verminderen. Gelukkig zijn er steeds meer dingen die je zelf kan doen om de plek te behandelen. Ben je benieuwd wat je kan doen om je litteken te verminderen? Lees dan snel verder.
Welke soorten littekens zijn er?
Er zijn verschillende soorten littekens. En of het nu komt door waterpokken of door een grote operatie, kunnen de meeste op een vergelijkbare manier worden behandeld. Dit zijn de soorten littekens:
- Hypertrofische littekens: dik, rood en blijven binnen de grenzen van de plek waar de wond zat;
- Keloïden: groeien buiten de randen van de wond en zijn vaak dik en stevig;
- Atrofische littekens: verzonken putjes in de huid, vaak door acne of waterpokken;
- Contractie-littekens: trekken de huid samen, ontstaan meestal na brandwonden;
- Vlakke littekens: zijn lichter van kleur en genezen rustig, maar zijn nog wel zichtbaar.
Kan een litteken nog weggaan?
De meeste verdwijnen niet helemaal. Ze kunnen wel minder zichtbaar worden. Naarmate de huid geneest wordt de plek vanzelf lichter en vlakker. Maar hoe goed het herstelt, hangt af van factoren zoals je huidtype, de grootte van de wond en hoe goed je de plek verzorgt. Zo kan bijvoorbeeld een litteken in je gezicht sneller vervagen met de juiste zorg.
Zelfs oudere littekens kunnen aanzienlijk vervagen. Er bestaan verschillende methoden om dit proces te bevorderen, zoals rood licht therapie. Later in dit artikel vertellen we je meer over wat je ertegen kan doen.
Hoe geneest een litteken het mooist?
De plek kan het mooist genezen als de huid de tijd krijgt om te herstellen en goed wordt verzorgd. Soms kan extra zorg, zoals een litteken massage, ook helpen bij het herstelproces. Het is belangrijk om de huid schoon te houden, niet te krabben en niet in de zon te gaan. Gebruik daarnaast een hydraterende crème of olie om de huid soepel te houden.

7 tips om littekens te verminderen
1. Gebruik een goede crème
Een litteken crème kan helpen om te huid soepel te houden en daarmee het litteken te vervagen. Kies voor een crème die hier speciaal voor is ontwikkeld.
Welke crème helpt hierbij?
Een crème tegen littekens bevat vaak ingrediënten zoals allantoïne, vitamine E of panthenol. Deze stoffen ondersteunen het herstelproces en kunnen de zichtbaarheid verminderen, vooral in de eerste maanden.
2. Plak speciale pleisters voor extra bescherming
Litteken pleisters geven een beschermlaag over het gebied. Hierdoor blijft het vochtgehalte in de huid op peil. Dit voorkomt dat de plek dikker wordt en helpt om het gladder te genezen.
3. Gebruik een siliconen pleister
Naar een pleister die een extra beschermlaag biedt, zijn siliconenpleisters voor littekens ook goed om te gebruiken. Deze helpen vooral bij het verminderen van hypertrofische littekens en keloïden door druk en hydratatie te combineren.
4. Laat littekens (weg)laseren
Heb je een hardnekkig of oud litteken? Dan kan je overwegen om een litteken te laseren. Dit helpt om de huidstructuur te verbeteren en de roodheid of verkleuring te verminderen. Dit gebeurt vaak in meerdere sessies bij iemand die hierin is gespecialiseerd.
5. Smeer olie voor een soepele huid
Een litteken olie voedt de huid en maakt het gebied soepeler. Olie met natuurlijke ingrediënten zoals rozenbottel, calendula of vitamine E zijn hier goed geschikt voor.
6. Gebruik een zalf als aanvulling
Een verzachtende zalf kan helpen om jeuk, roodheid en irritatie te verminderen. Door regelmatig te smeren ondersteun je de huidbarrière en voorkom je uitdroging van de huid.
7. Gebruik rood licht therapie als natuurlijke ondersteuning
Rood licht therapie stimuleert de celvernieuwing en doorbloeding in de weefsels. Dit helpt om littekens soepeler en minder zichtbaar te maken. Het rode licht zorgt voor extra stimulering van de weefsels in de huid, waardoor het gebied sneller geneest, minder zichtbaar wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Hoe werkt rood licht therapie bij het verminderen van littekens?
Rood licht therapie, ook wel low level laser of fotobiomodulatie genoemd, werkt met specifieke golflengten van rood licht. Dit licht dringt diep door in de huid en stimuleert daarmee de weefsels en cellen om sneller te herstellen. Bij littekens zorgt het rode licht onder andere voor een betere doorbloeding, een verhoogde collageenproductie en een sneller celherstel. Hierdoor kan het weefsel soepel worden, minder verkleuren en zelfs afnemen in dikte of diepte.
Met een apparaat zoals de PowerCure kan je gericht rood licht therapie toepassen, zelf vanuit huis. Door dit regelmatig te gebruiken ondersteun je het natuurlijke herstelproces van de huid, zonder bijwerkingen.
Is het gebruik van rood licht wetenschappelijk bewezen?
Ja, er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat rood licht therapie effectief is bij het verminderen van littekens. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van rood licht het genezingsproces bevordert, ontstekingen remt en de kwaliteit van weefsel verbetert. Om deze reden wordt het ook steeds vaker ingezet bij klinieken.
Verminder jouw littekens met PowerCure
De PowerCure laser is een rood licht therapie apparaat dat je zelf kan gebruiken om jouw huid te behandelen. Door het apparaat dagelijks een aantal minuten te gebruiken, kan je al het verschil maken. Daarnaast is het niet alleen geschikt voor littekens, maar ook voor andere klachten en aandoeningen. Voor mens en dier!