hielspoor foto van iemand met sportschoenen aan

Hoe kom ik van hielspoor af? 8 belangrijke dingen over hielspoor

Heb je ooit een scherpe pijn in je hiel gevoeld? Een pijn die ontstaat bij het opstaan of na een lange wandeling? Dan kan dit weleens een aanwijzing zijn van hielspoor. Het is een vervelende maar veelvoorkomende aandoening die ongemak kan veroorzaken in het dagelijks leven. Maar hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen en hoe kan je hielspoor behandelen? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is hielspoor? 

Hielspoor is ook wel bekend als fasciitis plantaris. Het is een benige uitgroei aan de onderkant van het hielbeen. Dit ontstaat vaak na overbelasting van de voet. Deze overbelasting zorgt voor een ophoping van calcium op het hielbeen. Vaak krijg je dan last van een stekende pijn in de hiel. 

Waarom krijg ik hielspoor?

De oorzaak van hielspoor kan verschillen, maar het is vaak terug te zien in je lichaamsbouw of je levensstijl. Hieronder lees je een aantal aspecten die de aandoening kunnen veroorzaken. 

Overbelasting

Langdurig staan en lopen of hardlopen kan zorgen voor overbelasting van de hiel. Vooral als je loopt op harde oppervlakken kan dit slecht zijn. Overbelasting is een grote oorzaak van hielspoor.

Slecht schoeisel

Het is belangrijk om schoenen te dragen met genoeg ondersteuning en demping. Schoenen die niet genoeg steun bieden kunnen zorgen voor hielspoor. 

Overgewicht

Te veel of extra gewicht zorgt voor veel belasting op de hielen. Te veel druk op de hielen is een aanleiding voor overbelasting.

Platvoeten of hoge wreven

Abnormale voetstructuren kunnen de belasting van de hiel vergroten. Als dit het geval is, is het belangrijk om hielspoor snel te behandelen. Anders kan dit zorgen voor nog een abnormalere  voetstructuur. 

Hoe weet ik of ik hielspoor heb?

Hielspoor klachten kunnen soms lastig te herkennen zijn. Het is daarom verstandig om op specifieke symptomen te letten. Daarnaast is het essentieel om een arts te bezoeken als je denkt dat je last hebt van deze aandoening. 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Dit zijn veel voorkomende symptomen:

  • Scherpe en stekende pijn bij eerste stappen na een tijdje niet bewegen;
  • Verergerde pijn na lang staan, lopen of hardlopen;
  • Pijn bij druk of aanraking van de hiel;
  • Zwelling of ontsteking rondom de hiel.

Om de aandoening uit te sluiten moet je naar de huisarts gaan. Alleen hierdoor kan je een geldige diagnose krijgen. 

Hoe kom je van hielspoor af?

Er zijn verschillende manieren om jouw hiel te behandelen. Een behandeling van hielspoor vereist de juiste aandacht en maatregelen om het probleem zo goed mogelijk aan te pakken. Over het algemeen is het belangrijk om genoeg te rusten en om rek- en strekoefeningen te doen. Verderop in dit artikel gaan we je de verschillende behandelmogelijkheden vertellen. 

Hoe kom ik zo snel mogelijk van hielspoor af?

Om snel van hielspoor af te komen is het belangrijk om meteen te beginnen met behandelingen. Je bent meestal niet in 1 dag van je hielspoor af. Het behandelen van je hiel heeft tijd nodig. Rust is dan ook één van de meest effectieve behandelmethodes! Tegenwoordig hoor je ook steeds vaker dat mensen low level lasertherapie bij hielspoor gebruiken. 

Wat is de beste behandeling voor hielspoor?

De beste behandeling verschilt per persoon. Het is daarentegen wel fijn om te weten wat je opties zijn. Hieronder vertellen we je mogelijke hielspoor behandelingen die effectief kunnen zijn. 

Rust en aanpassen van activiteiten

Vermijd activiteiten die de hiel overbelasten. Het is daarom slim om niet lang te staan, lopen of hardlopen op harde oppervlakken. Kies voor minder belastende activiteiten zoals zwemmen of fietsen om de druk te verminderen. 

Ijstherapie

Breng ijs aan op de hiel om eventuele ontstekingen en pijn te verminderen. Doe dit 15-20 minuten per keer en meerdere keren per dag.

Rek- en strekoefeningen

Oefeningen bij hielspoor zijn heel belangrijk. Er zijn hier genoeg instructievideo’s te vinden die je verder kunnen helpen. Een belangrijke oefening voor hielspoor is het rollen met een tennisbal onder de voet.

Hielspoor zooltjes en andere ondersteuning

Zooltjes voor hielspoor kunnen een goede mogelijkheid zijn om hielspoor te behandelen. Daarnaast kan het ook de hielspoor pijn verminderen. Sommige mensen dragen ook een speciale schoen voor hielspoor. Je kunt langs een podotherapeut gaan om het goed te laten controleren.

Tape of verband

Veel mensen met hielspoor tapen de hiel met sporttape of elastisch verband. Dit kan ondersteuning bieden en de belasting verminderen. 

Medicatie of supplementen

Hoewel dit niet een oplossing is, kan dit wel een hulpmiddel zijn om pijn en ontstekingen te verminderen. Daarnaast is magnesium bij hielspoor een fijn supplement. Dit vermindert namelijk spierspanning en krampen. 

Rood licht therapie 

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen rood licht therapie als behandeling of als aanvulling van een andere behandeling bij de hiel. Deze lichttherapie, ook wel low level laser therapie genoemd, maakt gebruik van een lage intensiteit laser. 

Dit laserlicht verbetert de bloedcirculatie, de energie in de cellen en de celregeneratie. Dit zorgt ervoor dat pijn, ontstekingen en beschadigde weefsels verminderd, genezen of voorkomen kunnen worden. Hierdoor is het ook een goede behandelmethode voor de hielen!

hielspoor Powercure laser uitgelegd

Hielspoor en rood licht therapie 

Rood licht therapie, ook bekend als low level laser therapie, kan goed helpen bij hielspoor klachten. Het rode laserlicht dringt diep door in de weefsels, zonder verhitting. Dit zorgt voor verschillende gunstige effecten:

• Cellulaire genezing;

• Vermindering van ontstekingen;

• Verbeterde bloedcirculatie;

• Pijnverlichting. 

Deze eigenschappen maken rood licht therapie een effectieve behandeling voor verschillende oorzaken van de aandoening. Het is een veilige behandelmethode met weinig tot geen bijwerkingen. 

We hebben al veel mensen geholpen met het verminderen of voorkomen van pijn, klachten en verschillende aandoeningen. Bekijk alle ervaringen met pijn aan de hiel én andere ervaringen met onze PowerCure low level laser.

Rood licht therapie en de wetenschap

Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in jouw lichaam. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. 

Wat kan de lasertherapie van PowerCure voor jouw hielspoor betekenen? 

De PowerCure laser is een effectieve behandelmethode tegen pijn, ontstekingen, aandoeningen, blessures en meer. Daarnaast is het ook een nuttige behandeling voor hielspoor. Door dagelijks een aantal minuten te behandelen met de laser is het al mogelijk om pijn en klachten te verminderen. Bekijk hier ons behandelprotocol voor hielspoor.

Wil je meer informatie over de PowerCure (Pro) laser en waar het je bij kan helpen? Neem dan vooral hier een kijkje.