brandwonden bij paarden

Brandwonden bij paarden – 5 handige behandeltips

Brandwonden bij paarden kunnen variëren van lichte tot ernstigere verwondingen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de schade. Of het nu gaat om een ongeluk in de stal of een ongeval tijdens het rijden, het is belangrijk om snel en effectief te handelen om het herstel van je paard te bevorderen. In dit blog geven we je praktische tips voor het verzorgen van brandwonden en vertellen we hoe je kan helpen bij het genezingsproces.

Hoe herken je een brandwond bij je paard?

Brandwonden kunnen zich soms op subtiele manieren vertonen. Het is niet altijd duidelijk wanneer iets een brandwond is. De symptomen kunnen erg variëren. Dit zijn een aantal kenmerken waaraan je een brandwond kan herkennen:

  • Roodheid;
  • Zwelling op of rondom het gebied;
  • Blaren;
  • Verlies van huidweefsel (in ernstige gevallen).

Merk je dat je paard ineens niet goed loopt of zich ongemakkelijk gedraagt? Inspecteer dan de wonden en het gebied eromheen goed en raadpleeg zo nodig een dierenarts om te kijken of het om een brandwond gaat. Bij brandwonden 2e graads bijvoorbeeld, kan de huid blaren hebben en pijn doen. Maar ook bij minder ernstige wonden kan het dier last hebben van pijn of een ongemakkelijk gevoel.

Hoe kan je brandwonden verzorgen?

Bij het behandelen van brandwonden is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Zo voorkom je infecties of complicaties. Hieronder lees je een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om jouw paard zo goed mogelijk te behandelen. 

1. Reinig de brandwond zorgvuldig

    Het is heel belangrijk om de plek schoon te maken om infecties te voorkomen. Gebruik hiervoor lauw water en een milde antiseptische oplossing om de wond en het gebied eromheen te reinigen. Zorg ervoor dat je geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt. Dit kan namelijk de huid irriteren.

    2. Breng brandwondenzalf aan

      Na het reinigen kan je brandwondenzalf aanbrengen. Deze zalven hydrateren de huid, zorgen voor een beter herstel en kunnen infecties voorkomen. Zorg er wel voor dat je een zalf gebruikt die speciaal is ontwikkeld voor dieren. 

      3. Gebruik verband

        Is de brandwond ernstig? Dan kan het nuttig zijn om een steriel verband aan te brengen. Dit beschermt het gebied tegen vuil. Hiermee voorkom je infecties en bevorder je de genezing.

        4. Behandeling 2e graads brandwonden

          2e graads brandwonden uiten zich vaak in de vorm van blaren. Dit is meestal pijnlijk voor het dier. Het is heel belangrijk om deze blaren niet zelf door te prikken, het doorprikken veroorzaakt namelijk het risico op infecties. Raadpleeg een dierenarts als je paard blaren heeft. Hij of zij kan de blaren doorprikken of kan overgaan op een andere behandelmethode.

          5. Rood licht therapie op de brandwond

            Brandwonden kunnen ook behandeld worden met rood licht therapie. Deze vorm van rood licht bevordert het genezingsproces en kan pijn verminderen. Later in dit artikel lees je meer over rood licht therapie bij de behandeling.

            paard graast in de wei

            Hoe lang duurt het herstel van een brandwond bij een paard?

            De genezing van een brandwond bij een paard kan variëren. Dit is afhankelijk van de ernst van de verwonding en de behandeling. In sommige gevallen kan de wond pas na een paar maanden goed sluiten, maar in de meeste gevallen gebeurt dit sneller. Het is belangrijk om tijdens de genezingstijd het paard goed in de gaten te houden. Daarnaast moet je zorgen voor een hygiënische omgeving en de juiste zorg voor het dier. 

            Wanneer moet rood licht therapie bij paarden gebruikt worden?

            Rood licht therapie wordt een steeds populairdere behandelmethode bij paarden. Vooral bij het herstel van wonden, maar ook bij andere klachten of aandoeningen. Rood licht therapie werkt door het stimuleren van de doorbloeding en het versnellen van het genezingsproces. Het kan helpen om ontstekingen te verminderen en het herstel van beschadigd weefsel te bevorderen.

            Helpt rood licht therapie tegen brandwonden?

            Ja, rood licht therapie kan goed helpen bij het behandelen van brandwonden en andere soorten wonden. Door het rode licht op de plek te schijnen, kunnen pijn en ontstekingen worden verminderd. Ook wordt het genezingsproces hiermee versneld. Het is een niet-invasieve en veilige behandeling.

            Waarom moet ik kiezen voor PowerCure bij het behandelen van brandwonden? 

            PowerCure biedt een efficiënte en veilige manier om brandwonden en andere klachten bij paarden te verzorgen. Dit gebeurt door middel van rood licht therapie. Het helpt bij:

            • Het verminderen van ontstekingen;
            • Het versnellen van het herstelproces;
            • Het bevorderen van het genezingsproces van brandwonden en andere klachten of aandoeningen. 

            Daarnaast is het mogelijk om te PowerCure laser zelf te gebruiken. Hiervoor hoeft er dus geen dierenarts te plaatse te komen. Kijk hier voor meer informatie over hoe PowerCure jouw paard kan helpen. 

            powercure laser voordelen

            Brandwonden bij paarden en low level lasertherapie 

            Low level laser therapie kan een goed hulpmiddel zijn voor jouw paard. Het wordt steeds vaker gebruikt als een (aanvullende) behandeling voor brandwonden of andere klachten. Het kan verschillende voordelen bieden bij de behandeling van de wond. Zo kan het zorgen voor pijnverlichting, ontstekingsremming en het bevorderen van het genezingsproces. Dit zijn een aantal manieren waarop lasertherapie jouw paard kan helpen:

            • Pijnverlichting door het vrijkomen van endorfines;
            • Ontstekingsremmend effect;
            • Verbeterde bloedcirculatie waardoor betere toevoer van voedings- en zuurstof;
            • Stimulatie van celregeneratie, wat zorgt voor een sneller genezingsproces. 

            Een behandeling met lasertherapie bij paarden of andere dieren kan ook als aanvulling op andere behandelingen worden gebruikt. Op deze manier kan het zorgen voor een sneller genezingsproces en pijnverlichting voor jouw geliefde dier. 

            Rood licht therapie en de wetenschap

            Het gebruik van low level lasertherapie, ook wel rood licht therapie genoemd, is wetenschappelijk bewezen. Bij deze therapie worden laserapparaten met een speciale frequentie van lichtenergie met een laag vermogen gebruikt. Dit licht zorgt voor interacties met de weefsels in jouw lichaam. Dit zorgt voor een vermindering van pijn, zwellingen, ontstekingen en verschillende aandoeningen. Deze therapie is te gebruiken bij mens én dier.